Home Izdvojeno Novi skandal predsjednika SAD: ponovo uvrijedio osobe tamne puti

Novi skandal predsjednika SAD: ponovo uvrijedio osobe tamne puti

200
0
foto/printscreen

Predsjednik SAD Džozef Bajden ponovo je napravio gaf u četvrtak, kada je upotrijebio odavno zastarjeli, uvredljivi izraz za osobe tamne puti tokom govora u čast veterana.

IZVOR: YOUTUBE/PRINTSCREEN/SKY NEWS AUSTRALIA

Bajden je poznatog američkog igrača bejzbola, Satčela Pejdža, nazvao “velikim crncem tog vremena”, dok je penzionisanom diplomati Donaldu Blinkenu poželio srećan rođendan tokom njegovog govora na Dan veterana. Riječ koju je upotrijebio bila je “negro” i smatra se veoma uvredljivom za današnje vrijeme.

On se pozvao na činjenicu da je Pejdž većinu svoje karijere proveo u onome što je bilo poznato kao “Crnačka liga”. Termin je bio u upotrebi tokom tridesetih i četrdesetih godina prošlog vijeka, kada je igrao legendarni bacač. Pejdž je takođe igrao u Glavnoj ligi bejzbola (Major League Baseball) nakon što je bila rasno integrisana.

“Usvojio sam stav velikog crnca u to vrijeme, bacač u Ligi crnaca, postao je sjajan bacač u profesionalcima i Glavnoj ligi bejzbola poslije Džekija Robinsona”, rekao je Bajden, prepričavajući pobjedu koju je Pejdž iznio sa 47 godina.

Upitan o njegovim godinama, Pejdž je rekao da je odgovorio: “Gledam na to ovako: koliko bi imao godina da znaš koliko imaš godina?” Bajden je rekao: “Ja imam 50 godina, a ambasador 47. Poenta priče je da godine nisu važne za dostignuća.”

Blinken, otac američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, napunio je 96 godina u četvrtak. Bajden, najstariji čovjek koji je bio predsjednik, napuniće 79 godina kasnije ovog mjeseca.

Crnačke lige su postojale kada su crni igrači bili isključeni iz Glavne lige bejzbola zbog rasne segregacije. Konzervativni američki mediji proširili su snimak Bajdenovog verbalnog gafa dok su komentatori na Tviteru raspravljali o njegovoj upotrebi riječi “crnac”.
(MONDO)
Previous articleŠta kiks Portugala znači Srbiji
Next articleFrancuzi nemilosrdni, Crnogorci napravili šok i najavili dramu