Home Vijesti Crna hronika Krvavi sukob zatvorenika

Krvavi sukob zatvorenika

203
0

Najmanje 58 zatvorenika je ubijeno, a 10-ak povrijeđeno u noćnom obračunu u ekvadorskom zatvoru “Litoral”, saopštila je vlada ove zemlje u subotu, u događaju koji je okarakterisan kao borba između bandi.

IZVOR: YOUTUBE/PRINTSCREEN/RTS LA NOTICIA

Kazneno-popravni zavod, koji se nalazi u južnom gradu Gvajakilu, je isti zatvor u kome je krajem septembra ubijeno 119 zatvorenika u najgorem slučaju nasilja u zatvoru u zemlji.

Vlada je za nasilje okrivila sporove između bandi, koje se bave trgovinom drogom, za kontrolu zatvora. Najnovije nemire izazvao je prazan prostor nakon oslobađanja vođe bande, rekao je guverner provincije Gvajas Pablo Arosemena na konferenciji za novinare.

Kontekst ove situacije je da nije bilo vođe bande koja drži ovaj blok ćelija, jer je prije nekoliko dana taj zatvorenik pušten jer je odslužio 60 odsto kazne“, rekao je Arosemena. “Drugi blokovi ćelija sa drugim grupama htjeli su da ih pokore, uđu unutra i naprave potpuni masakr.”

Na snimcima na društvenim mrežama koje su pritvorenici navodno postavili preko noći, vide se molbe za pomoć da se zaustavi nasilje, dok su se u pozadini čuli pucnji i eksplozije.

IZVOR: YOUTUBE/RTS LA NOTICIA

U toku je talas nemira u zatvorima Ekvadora, u kojima je smješteno oko 39.000 kažnjenika. U incidentima u februaru i julu u raznim zatvorima poginulo je 79 i 22 osobe.

Neki od ubijenih u septembru u “Litoralu” su obezglavljeni ili spaljeni, saopštilo je tužilaštvo, a na desetine je povrijeđeno. Ukupno 11 ljudi pronađeno je obješeno u ovom zatvoru u oktobru, za šta vlasti kažu da su možda u pitanju samoubistva.

Predsjednik Giljermo Laso u septembru je proglasio 60-odnevno vanredno stanje u zatvorskom sistemu, oslobađajući finansijska sredstva i omogućavajući pojačanu kontrolu uz vojnu pomoć.

Policijske operacije su od proglašenja vanrednog stanja – posebno u zatvoru “Litoral” – pronašle oružje, granate, noževe, municiju, mobilne telefone i drogu.

(MONDO)

Previous articleAustrija od ponedjeljka uvodi lokdaun za nevakcinisane?
Next articleKošarkaši Čelika protiv Bosne upisali prvi ovosezonski trijumf