Home Izdvojeno Dubica, filmska prestonica RS

Dubica, filmska prestonica RS

137
0

Najfilmskiji grad u RS je svakako Kozarska Dubica. Zanimljiv je broj glumaca rođenih u ovom gradu, u kome je i snimljeno nekoliko filmova domaće produkcije.

IZVOR: MONDO.BA

Biljana Čekić, koja igra glavnu ulogu u filmu Dara iz Jasenovca je iz Dubice. I mladi Stanislav Ručnov, dijete filma Top je bio vreo, takođe. Oni su ipak naturščici, ali i ti primjeri govore da nije slučajno da iz Dubice dolaze i profesionalni glumci koji karijere grade u Beogradu, Zagrebu, Subotici, pa i Americi.

Nekoliko starijih možemo posmatrati kao “eksces”, ali nekoliko glumaca su generacijski povezani, a veže ih i to da su amaterske korake napravili u dramskom studiju Artist. U ovom amaterskom pozorištu se očito dobro radi, jer su iz njega potekli brojni glumci.

Ovo su glumci koji su povezani sa Dubicom:

Tihomir Stanić

IZVOR: YOUTUBE/SCREENSHOT

Rođen je u Šeškovcima, u opštini Laktaši, ali je odrastao u Dubici. Tu je svojevremeno osnovao producentsku kuću Balkan film, isticao ideje o stvaranju filmskog centra, a Dubica je dobila prednost i kao mjesto snimanja filmova (Top je bio vreo, Neke druge priče, Turneja) i pretpremijera. Nekoliko snimljenih filmova ove produkcijske kuće bilo je zamišljeno kao sticanje iskustva za film o koncentracionom logoru Jasenovac, ali Balkan film ipak nije izdržao na putu da ostvari taj cilj.

Stojan Dečermić

IZVOR: WIKIPEDIA

Dečermić je rođen u (tada Bosanskoj) Dubici 1931, u kući dede Stojana, stavrofora protojereja. Kao student treće godine Pozorišne akademije u Beogradu, dobio je ulogu Aljoše u drami “Na dnu” Maksima Gorkog, poslije čega je primljen u Jugoslovensko dramsko pozorište. Ostaće upamćen i kao najmlađi Romeo u istoriji srpskog pozorišta, koga je igrao sa samo 22 godine. 

Željko Dimić

IZVOR: IMDB/SCREENSHOT

Na IMDB ga možete pronaći pod imenom Jack Dimich, a iza scenkog imena krije se 56-godišnji Dubičanin koji je tek u Njujorku dostigao svoj san o glumačkoj karijeri. Nije uspio da upiše beogradsku akademiju nakon nekoliko pokušaja, pa je 90-ih preko Švedske završio u Njujorku. Tamo je 2001. završio je Le Strasberg Institut za film i teatar, glumačku akademiju na kojoj su, između ostalih, diplomirali i Al Pacino, Dustin Hoffman, Armand Assante, Rebecca De Mornay i drugi.

Uz savjet svog profesora adaptirao je scensko ime, pod kojim je do sada ostvario preko 85 uloga na filmu, televiziji i u pozorištu, glumivši na nekoliko različitih jezika. Pojavljuje se u serijama Law & Order, CSI, The Sopranos, a dokumentarno-igrana drama Teslin narod, koja govori o Srbima u SAD, u kojoj tumači glavnu ulogu, ušla je 2020. u konkurenciju za Oskara.

Stefan Bundalo

IZVOR: YOUTUBE/DRŽAVNI POSAO

Rođen 1988. u Gradišci, ali je djetinjstvo proveo u Dubici. Glumačku akademiju je završio u klasi profesora Nebojše Dugalića na BK univerzitetu. Prvu profesionalnu ulogu ostvario je u beogradskom Narodnom pozorištu, a prvu značajniju filmsku ulogu ostvario u filmu “Neprijatelj” 2011. koji je sniman na Kozari. Gostovao je i u popularnoj seriji “Državni posao”. Kaže da bi, kad bi bio u prilici da obezbijedi produkciju, napisao scenarij i snimio film o krajiškom mentalitetu, kakav prepoznaje u Ćopićevom romanu “Odumiranje međeda”.

Dado Ćosić

Rođen u Dubici 1987. godine, ostvario je zapaženu karijeru u Hrvatskoj u brojnim TV i filmskim ulogama, od kojih vrijedi istaći onu u filmu Zvizdan. On je dobio Pulsku arenu za najbolju sporednu mušku ulogu, dok je film prikazan i na festivalu u Kanu. Od 1999. živi u Zagrebu. 

Marko Makivić

IZVOR: YOUTUBE/SCREENSHOT

Makivić je glumac Drame Narodnog pozorišta u Subotici, čiji član je od 2008. godine. Rođen je 1983. godine u Bosanskoj Dubici gde je završio osnovnu i srednju školu. Akademiju umetnosti završio je u Novom Sadu. Igra jednu od glavnih uloga u filmu Đorđa Balaševića “Kao rani mraz”. 

Neda Arnerić i Rale Milenković

Među onima koji nisu rođeni u ovom gradu, ali su rodbinskim vezama povezani s njim su i glumci Neda Arnerić i Rale Milenković, koga i danas povremeno možete sresti u Kozarskoj Dubici.

Rajko Marčeta

Rođen je prije 32 godine u Gradišci, ali je djetinjstvo proveo u Kozarskoj Dubici. Završio je Akademiju u Banjaluci, a danas glumi u Studentskom pozorištu.

Srđan Sekulić

IZVOR: MONDO/VEDRAN ŠEVČUK

Diplomirao 2006. godine na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Miše Janketića i Jasne Đuričić. Član Narodnog pozorišta u Subotici od 2007. godine. Dobitnik je Sterijine nagrade za 2021. 

Marko Misirača je rođen u Prilepu 1985, ali je 1996. doselio u rodni kraj svog oca. Bio je član studija “Artist”, a završio je pozorišnu i radio režiju. Iza sebe ima na desetine predstava koje su izvođene širom regiona. Autor je, između ostalog, i serije “Kad bude biće”, koja je snimana u Dubici. 

(MONDO)

Previous articleDodik u Aušvicu odao počast žrtvama
Next articleDejan otvorio dušu cimerima, pa priznao da je i on spreman…