Home Lifestyle Ove namirnice mogu da vam pomognu kod gubitka koštane mase!

Ove namirnice mogu da vam pomognu kod gubitka koštane mase!

367
0

Mlijeko, sir, jaja….

FOTO: ILUSTRACIJA

Čim osjetite da se opšte stanje koštane mase progresivno pogoršava te prvi problem prionite na prirodne metode liječenja i tradicionalne recepte, koje čak i ljekari preporučuju svojim pacijentima kao opciju liječenja prije primjene medicinskih preparata.

Mliječni proizvodi

Jedna šolja mlijeka sadrži više od 300 miligrama kalcijuma, što je 30 odsto od preporučenog unosa. Jogurt je takođe bogat kalcijumom, ali i dobar izvor proteina, koji dodatno pomaže u izgradnji i očuvanju tkiva u ljudskom tijelu. Voćni jogurt sadrži manje kalcijuma i proteina od običnog. Birajte proizvode koji u sebi imaju mali procenat mliječnih masti.

Za osobe koje su netolerantne na laktozu, postoje mnoge mliječne alternative istovetne nutritivne vrijednosti.

Sir

U sebi sadrži vitamin K, koji je sintetizovan pomoću bakterija u toku procesa fermentacije. Konkretno kod sira, za to su zaslužne propionske bakterije. Osim vitamina K, u siru se može naći i vitamin D. Najbolji primjeri su emental i gauda, kao i kozji sir.

Birajte samo one sireve koji su napravljeni od kvalitetnog, organskog mleka.

Jaja

Jaja su izvora vitamina D za kosti i zglobove, ali ćete ih sigurno uvrstiti u redovnu ishranu kad primijetite da u njima ima i dosta vitamina K. Zanimljivo je da se ljuske jajeta mogu iskoristiti kao lijek za osteoporozu.

Previous articleNeraspoloženi “zmajevi” odradili trening
Next articleSvaki zalogaj je čisto uživanje!