Home Vijesti Politika Proširenje sankcija Minsku

Proširenje sankcija Minsku

450
0

Ministri spoljnih poslova zemalja EU sutra će proširiti sankcije Bjelorusiji i obuhvatiti avio-prevoznike i turističke agencije koji učestvuju u prebacivanju migranata na granicu evropskog bloka, izjavio je šef spoljne politike Unije Žozep Borelj.

FOTO: KOSOVO SEVER PORTAL KOSSEV/YOUTUBE/SCREENSHOT

U je optužila Bjelorusiju za ohrabrivanje migranata da dođu na njenu teritoriju i pređu u Poljsku i ostale susjedne zemlje Unije.

Sastanak ministara spoljnih poslova zakazan je za sutra.

– Daćemo zeleno svjetlo za proširenje pravnog okvira naših sankcija protiv Bjelorusije, da bi one mogle da se primijene na sve koji učestvuju u krijumčarenju migranata u ovu zemlju – rekao je Borelj francuskom listu “Žurnal di dimanš”.

On je dodao da bi direktori avio-prevoznika i turističkih agencija mogli dobiti mjere zabrane putovanja i zamrzavanja imovine u EU.

Borel je rekao da bi se na listi sankcionisanih moglo naći oko 30 bjeloruskih zvaničnika za koje se sumnja da su umiješani u ovu krizu.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, koji je već pod međunarodnim sankcijama zbog razbijanja demonstracija, zaprijetio je da će uzvratiti na eventualne nove mjere prekidom tranzita ruskog gasa u Evropu preko bjeloruske teritorije.

Previous articleBrutalno izudarao muškarca sa invaliditetom po glavi, pa pobjegao
Next articleGadafijev sin u trci za predsjednika: Registrovao se kao kandidat za izbore