Home Lifestyle Mislite da ste zavisnik o kofeinu, ove namirnice su najbolja zdravija zamjena

Mislite da ste zavisnik o kofeinu, ove namirnice su najbolja zdravija zamjena

141
0

Ako ne smijete da pijete kafu ili želite da smanjite dnevni unos, vjerovatno tražite zamjenu. Opcija ima mnogo, od prodavnica do bioradnji, a nutricionistkinja i fitoterapeutkinja Verica Todorović nabrojala je za šta je koja dobra i da li bi neko trebalo da izbjegava.

Žir se ubraja u superhrane jer sadrži veliku količinu minerala, rekla je ona.

“Bogat je magnezijumom, kalcijumom, kalijumom, zna se da su to elektroliti koji imaju funkciju balansiranja u našem organizmu. Žir ima i puno proteina, masti i ugljenih hidrata, ali i gvožđa i hroma. Pijte ovu kafu ako imate dijabetes ili anemiju. Ako smo nervozni ona nas umiruje, ako imate nesanicu ili nemirne snove se pije pred spavanje za razliku od oblične kafe koja ima kofein”, rekla je ona.

“Žir se dosta koristi u Njemačkoj, i Italijani ga vole. Priprema se kao domaća kafa, imamo različitih receptura u zavisnosti od toga kako spremate domaću, ja lično stavljam u hladnu vodu, stvar je to ukusa. Bitno je da na decilitar vode stavimo tri kafene kašičice, stavlja se malo više od obične kafe. Ja preporučujem da zasladimo medom, onda stavimo kokosov šećer, organski, koji ima i minerale i vitamine i nizak glikemijski indeks, bolji je od bijelog. Nećemo unijeti kofein, smiriće nas i imaćemo miran i lijep san”, rekla je ona.

Mljeveni žir može da se koristi u ishrani, kao dodatak brašnu, u razmjeri od 20 odsto žira na 80 odsto drugog, “običnog” brašna.

“Preporučila bih pravljenje namaza od žira, stavlja se 100 grama meda i 100 grama žirovog brašna. Ovo je odlično za mame, da djeci daju za doručak, namazano na parče hljeba”, rekla je ona.

KAFA OD CIKORIJE

Sadrži važan prebiotik koji se inače uzima u formi suplementa, slađa je i preporučuje se dijabetičarima.

“Kafa od cikorije u sebi sadrži inulin prebiotik, koristan za dobre bakterije, uništava one loše. Dobar je ako imate povišen šećer jer kontroliše nivo glikemije u hrani i fantastično je još kod inulina to što nam poboljšava apsorpciju kalcijuma”, rekla je ona.

“Ona je slađa od obične kafe, sama po sebi jer je inulin ugljeni hidrat. Ko pije slatku, ne mora da pošećeri. Takođe može pred spavanje da se pije, samo trudnice ne bi trebalo da je koriste, u zavisnosti od trenutnog stanja”, rekla je ona.

KAFA OD LEBLEBIJE

“Italijani dosta koriste leblebije, imaju kremastu teksturu, vitamine B grupe, minerale, regulišu i snižavaju loš holesterol. Nemaju gluten, ali imaju purin u sebi pa se kafa od leblebije ne preporučuje onima koji imaju povećanu mokraćnu kiselinu, pjesak ili kamen u bubregu. Neće im biti ništa ako popiju jednu, dvije nedjeljno ali ne bi trebalo češće. Leblebije imaju i dosta gvožđa i magnezijuma”, rekla je nutricionistkinja.

Ječam i raž se, pečeni i samleveni takođe se mogu koristiti kao zamena za kafu.

“Oni sadrže gluten, dobra su zamjena za kafu jer su žitarice i trebalo bi da ih unosimo, imaju minerale, vitamine i sumpor”, rekla je ona.

(MONDO)

Previous articleSve pršti od devedesetih!
Next articleMitrović se pojavio na proslavi, pa je nastao haos!