Home Vijesti U Sarajevu podižu spomenik srpskom i bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću

U Sarajevu podižu spomenik srpskom i bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću

216
0

Grad Sarajevo objavio je tendersku dokumentaciju za javni konkurs povodom izgradnje spomenika kralju Tvrtku I Kotromaniću u centru grada.

***Na slici: Spomenik kralju Stefanu Tvrtku I Kotromaniću u Herceg Novom***

Planirana lokacija gdje bi spomenik trebao biti izgrađen je park iza zgrade Predsjedništva BiH, a okvirni budžet za izgradnju spomenika je 250.000 KM.

Svrha i cilj konkursa, koji još nije službeno objavljen, jeste da se dobiju najbolja idejna rješenja za spomenik bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću u Sarajevu, prenosi Klix.ba.

Konkursna komisija će ocijeniti pristigle konkursne radove i nagraditi tri najbolja prijedloga, a za to je predviđeno 20.000 KM. Nagrada za prvo mjesto je 10 hiljada KM, za drugo 6.000 KM, a za treće 4.000 KM.

“Neophodno je da spomenik svojim izgledom istakne i približi važnost lika i djela kralja Tvrtka I Kotromanića i obilježi jednu značajnu epohu u historiji BiH. Ponuđeno rješenje mora biti autentično i originalno, ne smije biti kao već postojeći spomenici u Tuzli, Herceg Novom i Prozoru, navedeno je, između ostalog, u konkursu.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić nedavno je najavila da Grad Sarajevo za 2022. godinu “planira podizanje spomenika koji ima za cilj obilježiti vladavinu, najprije bana, a zatim kralja Bosne – kralja Tvrtka I Kotromanića, koji je “u Milima kod Visokog krunisan za kralja Bosne”.

Inače, u istorijskim dokumentima nigdje se precizno ne pominje gdje je za kralja krunisan Tvrtko Prvi Kotromanić, ali iz pojedinih spisa se može zaključiti da to nije bilo u Milima kod Visokog, već najvjerovatnije u manastiru Mileševi kod Prijepolja, nad odrom Svetog Save, a što govori da Tvrtko nije bio “bosanski”, već “srpski i bosanski” kralj.

U povelji nakon krunisanja Tvrtko je proglašen “kralju Srbljem i Bosne i pomoriju i zapadnim stranam.”

(Mondo)

Previous articleUvoz piva u BiH veći 20 puta od izvoza
Next articleEvo šta u UKC RS kažu o slikama iz kupatila na dječijem odjeljenju