Home Vijesti Uvoz piva u BiH veći 20 puta od izvoza

Uvoz piva u BiH veći 20 puta od izvoza

120
0

Izvoz pivarske industrije BiH u devet mjeseci iznosio je 4.151.452 KM, što je više za 41,9 odsto od istog perioda prošle godine, dok je uvoz bio 89.810.372 KM, što je više za 11,9 odsto u odnosu na prva tri kvartala lani, rečeno je Srni iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

FOTO: ZANE LAMPREY/YOUTUBE/SCREENSHOT

Pokrivenost uvoza izvozom u devet mjeseci iznosila je 4,6 odsto, a lani je to bilo 3,6 odsto.

Iz Komore navode da je, kao i ranijih godina, najznačajni spoljnotrgovinski partner Srbija (45 odsto ukupnog uvoza i 55 odsto ukupnog izvoza), te ističu da su količine piva koje se uvozi iz Srbije enormno veće u odnosu na izvoz iz BiH.

U devet mjeseci ove, u odnosu na isti period prošle godine, uvoz piva iz Srbije povećan je za 75,39 odsto, iz Hrvatske za 21,74 odsto, dok je uvoz piva iz Slovenije povećan za 49,43 odsto.

– Samo u prvih devet mjeseci ove godine uvezeno je skoro 678.000 hektolitara piva, dok je izvezeno u Srbiju nešto više od 39.000 hektolitara. Nakon Srbije, najviše piva smo uvezli iz Hrvatske, skoro 334.000 hektolitara, te Slovenije oko 120.000 hektolitara – ističu iz Spoljnotrgovinske komore.

Iz Komore navode da se na Hrvatsku odnosi 28 odsto ukupnog uvoza piva, a na Sloveniju 20 odsto, te naglašavaju da veliki problem u ovom sektoru, a koji traje već godinama, jeste postojanje nelojalne konkurencije na tržištu piva u BiH.

– Do ovakvog stanja je došlo usljed enormnog i nekontrolisanog uvoza piva po znatno niskim `transfernim cijenama` od velikih multinacionalnih pivarskih grupacija, preko susjednih tržišta, a prvenstveno iz Srbije, Hrvatske i Slovenije – upozoravaju iz Komore i dodaju da uvozna piva u zemljama EU zauzimaju uglavnom od 10 do 15 odsto ukupnog tržišta, dok u BiH uvozna piva čine i do 70 odsto tržišta.

Iz Komore ukazuju na činjenicu da kvalitet piva koje uvoze zemlje EU spada u kategoriju “premijum”, što kod piva koja se uvoze iz susjednih zemalja u BiH nije slučaj budući da su to, uglavnom, piva srednjeg ili niskog kvaliteta.

– Svakako da bi aktivnijoj ulozi u pomoći ovom industrijskom sektoru trebalo da doprinesu nadležne institucije u BiH, što je stav Grupacije proizvođača piva pri Spoljnotrgovinskoj komori – smatraju iz Komore.

Ona bi se u osnovi svodila na potpuno i dosljedno sprovođenje postojeće carinske regulative, kao i na insistiranje na povećanju kontrola prilikom uvoza takve robe.

– Još jedna od inicijativa Grupacije proizvođača piva u BiH, koja je u posljednjem periodu aktuelizovana, bila je u pravcu rasterećenja privrede u oblasti indirektnih poreza. Konkretnije, odnosi se na izmjene Pravilnika o primjeni Zakona o akcizama BiH, u pogledu visine dopuštenog rashoda po osnovu kala, kvara, rastura i loma za pivo – gubitak od hladne sladovine, gdje su domaći proizvođači tražili da se zakonska regulativa prilagodi realnim vrijednostima, te evropskim i svjetskim standardima – navode iz Komore.

Oni upozoravaju da tradicija pivarstva, koja je stara stotinama godina u BiH, kao i vrhunski kvalitet proizvoda domaćih pivara, višestruko nagrađivanih brojnim međunarodnim priznanjima, sami po sebi nisu dovoljni za opstanak i održivi razvoj na tržištu.

– Ljudi u BiH bi trebali više da se usmjere na kupovinu i potrošnju domaćih proizvoda jer se samo tako može zaštititi domaća proizvodnja – naglašavaju iz Spoljnotrgovinske komore

Previous articleNe znamo da li je uzimao terapiju
Next articleU Sarajevu podižu spomenik srpskom i bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću