Home Izdvojeno Evropa u ozbiljnom problemu

Evropa u ozbiljnom problemu

446
0

Njemačka prekinula rad Sjevernog toka 2 – gas je drastično poskupio

IZVOR: PROFIMEDIA

Njemačka je suspendovala sertifikovanje ruskog gasovoda Sjeverni tok 2, što je rezultiralo drastičnim poskupljenjem gasa u Evropi. Ipak, mnogi dodatno strahuju zbog zime.

Kako su juče saopštili njemački regulatori, podružnica koja će upravljati njemačkim dijelom Sjevernog toka 2 ne ispunjava uslove da bude “nezavisni operater prenosa”. Oni su dodali da ne mogu da sertifikuju Sjeverni tok 2 kao nezavisnog operatera jer kompanija ima sjedište u Švajcarskoj, a ne Njemačkoj.

“Nakon detaljnog pregleda cjelokupne dokumentacije, donijet je zaključak da je jedini način da se sertifikuje operator gasovoda Sjeverni tok 2 taj da operator osnuje ćerku firmu u skladu sa njemačkim zakonima”, naveli su regulatori u saopštenju.

Njemačka energetska agencija, saopštila je nakon toga da je švajcarska kompanija odlučila da ne pređe pod regulaciju Njemačke, već samo da osnuje ćerku firmu u Njemačkoj koja bi se bavila gasovodom u toj zemlji. Iz agencije su dodali da će dodatno da razmotre prijavu kada budu prebačeni imovina i novčana sredstva na račun njemačke firme.

POSKUPIO GAS U EVROPI

Gas u Evropi poskupio je za oko za 10 posto, iako domaćinstva i kompanije već sada plaćaju visoku cijenu. Eksperti dodatno upozoravaju da bi Evropa čak mogla da ostane bez struje i grijanja ako zima bude hladnija od prosjeka.

“Nemamo dovoljno gasa u ovom trenutku. Nemamo zaliha za zimu. Zbog toga vlada strah da će ako zima bude hladnija od prosjeka, Evropa biti u mraku”, rekao je za medije Džeremi Vir, izvršni direktor kompanije “Trafigura”.

Kako navode britanski mediji, poslije suspendovanja Sjevernog toka 2, cijene gasa su na Ostrvu porasle čak 17 odsto.

Evropska unija dobija oko 40 posto gasa od Rusije. Sjeverni tok 2 završen je u septembru uprkos žestokom protivljenju Sjedinjenih Država i drugih zemalja koji gasovod vide kao način da Moskva proširi svoj uticaj u Evropi.

Previous articleAkcija “Transporter”: Zaplijenjeno 303 kilograma skanka, uhapšeni sprovedeni u Tužilaštvo BiH
Next articleMomčilo Antonić pred sudom