Home Lifestyle I kafa može da se pokvari

I kafa može da se pokvari

172
0

I kafa može da se pokvari – evo kako da to prepoznate i koliki je rok trajanja različitim vrstama ovog napitka!

google

Kafa je jedan od omiljenih napitaka koji se konzumira širom svijeta, ali ono što ne znaju ni najveći ljubitelji je da može da se pokvari.

Dakle, ksfs ima svoj rok trajanja, a koliko je on dug, zavisi od vrste kafe i naravno, da li ste je otvorili, ali i gdje je čuvate.

Neotvorena mljevena kafa može da traje od tri do pet mjeseci kada je čuvate na sobnoj temperaturi, a čak godinu do dvije ukoliko je držite u zamrzivaču! Kada je otvorite, njen rok trajanja je od tri do najviše pet mjeseci.

Rok trajanja kafe u zrnu je od šest do devet meseci prije nego što je otvorite, ako je čuvate na sobnoj temperaturi, a u zamrzivaču od dvije do tri godine. Nakon otvaranja, ovu kafu treba iskoristiti u roku od šest mjeseci, a ukoliko je držite u zamrzivaču, taj rok se može produžiti na do dvije godine.

Instant kafa ima najduži rok trajanja, pa tako u zavisnosti od ambalaže u kojoj se nalaze mogu da traju od dvije do 20 godina! Većina ambalaža za ovu vrstu kafe ima sloj od aluminijuma, koji sprečava da vlaga ili toplota prodru do same kafe, čime joj je produžen rok trajanja.

Svježina ove kafe jednako dugo se zadržava i nakon otvaranja, opet u zavisnosti od pakovanja. Svakako, ako je dobro zatvorite, zaista dugo može da traje i ukus će ostati nepromjenjen.

Ukoliko ste, recimo, dobili ksfu ili ste prosto napravili neke veće zalihe, stručnjaci savjetuju da ih čuvate u zamrzivaču, kako biste sačuvali njenu svježinu. I ne brinite, ukus i miris se neće promjeniti!

Možda ste se do sada već zapitali i kako prepoznati da je kafi istekao rok trajanja, s obzirom na to da ona ne može da se pokvari u onom smislu da se ubuđa, kao mnoge druge namirnice.

Jedini način da provjerite da li je vaša kafa i dalje dobra za upotrebu je da se oslonite na čula mrisa i ukusa. “Pokvarena” kafa više nema onaj lijep, prepoznatljiv miris, a kada je pijete, osjeća se ukus ustajalosti.

(MONDO)

Previous articleTeodora Džehverović promijenila imidž, komentari samo pljušte
Next articleU petak pomračenje Mjeseca