Home Vijesti Osuđen demonstrant koji je postao simbol upada u Kapitol

Osuđen demonstrant koji je postao simbol upada u Kapitol

143
0
epa08976298 (FILE) - Supporters of US President Donald J. Trump, including 'QAnon Shaman' Jacob Anthony Angeli Chansley (C), stand by the door to the Senate chambers after they breached the US Capitol security in Washington, DC, USA, 06 January 2021 (reissued on 30 January 2021). According to reports on 30 January 2021, Jacob Anthony Angeli Chansley during a virtual arraignment pled not guilty to federal charges related to the storming of the US Capitol on 06 January. EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Američki Savezni sud danas je osudio jednog od demonstranata koji su upali u Kapitol, poznatog kao „Qanon Šaman“, na 41 mjesec zatvora zbog njegove uloge u smrtonosnim događajima 6. januara ove godine.

FOTO: JIM LO SCALZO/EPA

Džejkob Čensli je zbog svog obojenog lica, krzna i rogova na glavi postao jedan od simbola upada pristalica bivšeg predsjednika Donalda Trampa u središte američke demokratije, na dan potvrđivanja izborne pobjede demokrate Džozefa Bajdena koju je republikanac osporavao, prenijele su agencije.

Tužioci su za Čenslija tražili dužu zatvorsku kaznu od 51 mjesec nakon što je on u septembru priznao krivicu za učestvovanje u sprečavanju rada američkog Kongresa.

Kazna od 41 mjeseca zatvora odgovara onoj koju je isti sudija izrekao treneru borilačkih sportova koji je snimljen kako tokom tih događaja udara policajca. To su do sada dvije najstrože kazne od ukupno 675 optuženih.

Sudija je rekao da vjeruje 34-godišnjem Čensliju, pritvorenom od januara, da se „vratio na pravi put“.

– Najteži dio ovoga je što znam da sam ja taj kojeg treba kriviti – rekao je on u izjavi prije nego što mu je izrečena presuda, govoreći i o svom teškom detinjstvu.

– Mislio sam da ću dobiti 20 godina samice – dodao je.

Čensliju je u zatvoru dijagnostifikovana šizoferenija, uz bipolarni poremećaj, depresiju i anksioznost.

U događajima 6. januara živote je izgubilo četvoro ljudi a povrijeđeno ih je ukupno 140.

Previous articleSarajevo vjeruje samo u sankcije, kasno za razgovor
Next articleSve veći pritisak na nevakcinisane