Home Vijesti Rudari iz FBiH najavili protest: Ovo nije borba za platu, već za...

Rudari iz FBiH najavili protest: Ovo nije borba za platu, već za egzistenciju

415
0

Sindikalne organizacije sedam rudnika, koji djeluju u sastavu koncerna “Elektroprivrede BiH”, organizovaće u utorak, 23. novembra, protest ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu sa ciljem borbe za egzistenciju.

IZVOR: FENA/ VEHID BEGUNIĆ

Odluka o organizovanju protesta donesena je danas na vanrednoj sjednici Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH koja je održana u Tuzli, javili su federalni mediji.

Razlog za ovakav potez rudara rudnika “Kreka”, “Kakanj”, “Breza”, “Zenica”, “Đurđevik”,”Abid Lolić” i “Gračanica” jeste stavljanje van snage pravilnika o radu i radnom učinku u Rudniku uglja “Kreka”, po nalogu menadžmenta “Elektroprivrede BiH”.

Predsjednik Sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić rekao je da se u primjenu stavljaju pravilnici koji nisu usklađeni sa kolektivnim ugovorom i usaglašeni sa sindikatom, a kojim se osnovna plata kopača u jami smanjuje sa 850 na 570 KM.

Tokom današnje sjednice sindikata, utvrđena je i lista zahtjeva, na osnovu koje rudari od nadležnih traže donošenje plana i programa uvezivanja radnog staža radnicima u rudnicima uglja u sastavu koncerna, zatim kontrolu metodologije i načina utvrđivanja kalorične vrijednosti uglja i stavljanje van snage dva pomenuta pravilnika koji bi se, prema najavama, trebali početi primjenjivati od decembra.

Predsjednik Sindikata radnika “Kreke” Zuhdija Tokić rekao je da protest u Sarajevu neće biti borba za platu, već za egzistenciju i tog 23. novembra sudbina rudara će biti riješena.

“Kako će bilo koji od rudara ispuniti plan kada nema s čime da radi? Sve investicije su zaobišle rudnike `Kreka` i ne može se lopatom i krampom, uz ove cijene uglja, ispuniti zacrtani plan. Već tri mjeseca sav ugalj iz `Kreke`, po naredbi `Elektroprivrede BiH`, ide `Termoelektrani` Tuzla po cijeni od 43 KM po toni. Nije dozvoljeno stanovništvu da ga kupi za 116 KM po toni”, naglasio je Tokić.

Rudari su danas sačinjene zahtjeve proslijedili premijeru FBiH Fadilu Novaliću i federalnom ministru industrije, energije i rudarstva Nerminu DŽindiću.

(Mondo/Srna)

Previous articleFrancuza na Parku prinčeva mijenja Vlahović?!
Next articleUrolog objasnio kako izgleda pregled koji spašava život