Home Vijesti Sve veći pritisak na nevakcinisane

Sve veći pritisak na nevakcinisane

133
0

Ispovijest Srpkinje koja živi u Austriji gdje su uvedne nove mjere u borbi protiv kovida

Nove, strože mjere, koje su u Austriji od ponedjeljka uvedene za nevakcinisane građane izazvale su burne reakcije kod ljudi širom zemlje koji negoduju zbog novonastale situacije.

FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Među njima je i jedna srpska državljanka (28) koja sa suprugom i dvoje djece živi u Salcburgu.

– Već se osjećamo glupo jer nismo vakcinisani, a pritisak vlasti na nas je zaista veliki. Nama je sada zabranjeno da se krećemo, osim da odemo do prodavnice po hranu, na posao, do apoteke ili banke – počinje ona svoju ispovijest za Telegraf.

Ona dodaje da im je dozvoljeno da kratko prošetaju i da se vide samo sa jednom osobom koja ne živi sa njima u kući.

– Svi koji rade, a nisu vakcinisani, moraju redovno da se testiraju – dodaje ona.

Ono što našoj sagovornici dodatno smeta je činjenica da je vakcinisanima sve dozvoljeno.

– Ako si vakcinisan ili si preležao korona virus onda možeš sve. Vakcinisani mogu svuda da se kreću, zbog vakcine se i ne testiraju i mislim da su oni zarazili dio populacije baš zbog takvog stava – kaže naša sagovornica.

“Djeca su nervozna, smijem samo jednom da ih vodim u park”

Njoj je najviše žao njene djece koja su kod kuće postala nervozna, a zbog novih mjera ne smije sa njima češće napolje.

– Oni su navikli da svuda idemo zajedno. Zbog njih mi je i najteže jer osim jednom do parka ne smijem nigdje da ih vodim. Sve ovo traje predugo – kaže ona za Telegraf.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ona dodaje da je dodatno ljuti činjenica jer iako ona, njen brat i majka, koji takođe žive u Austriji, imaju veliki broj antitijela, ukoliko nisu primili vakcinu to im ništa ne znači.

Mjesecima nisu mogli da rade, sada opet problemi

Teško je i njenim roditeljima koji se porodično u ovom gradu bave ugostiteljstvom.

– Restoran mojih roditelja je zbog korona mjera, sedam mjeseci bio zatvoren. Taman smo počeli da radimo i da posao ponovo cvjeta i onda su nam uveli ovo. Sada imaju malo posla jer retko ko iz straha od virusa posjećuje restorane i kafiće – kaže ona.

Oni mogu da rade, ali moraju da se testiraju i poštuju nova pravila koja važa za njih i njihove goste.

– Od svakog moraju da traže kovid potvrdu, svaki gost mora da se registruje, odnosno da napiše ime i prezime, adresu, broj telefona i od kada do kada je boravio u restoranu. Ne možemo da se budnimo, takav je zakon – kaže ona.

Naša državljanka kaže da je nekoliko gostiju pokušalo da uđe u restoran ali da su ih njeni roditelji zamolili da napuste lokal.

– Kazne su jako visoke. Za vlasnika restorana je ako se ne varam kazna 3.600 evra ukoliko prime gosta koji nema potvrdu. Policijska kontrola je velika. Kod nas još uvek nisu bili, ali su nam neki vlasnici drugih lokala rekli da su kod njih dolazili u proveru – kaže ona.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Prazni rafovi u prodavnicama, dugi redovi i prazni kafići i restorani podsećaju na scene koje smo svi viđali na početku pandemije.

Da je situacija u ovom gradu, u kom živi mnogo naših državljana, teška pokazuje i dramatičan poziv Uprave pokrajinskih klinika u Salcburgu (SALK) koja je zatražila pomoć vlasti zbog preopterećenih kapaciteta.

Prema pisanju dnevnika “Salcburger Nahrihten” klinike u toj pokrajini neće uskoro više moći da garantuju pacijentima liječenje po važećim medicinskim standardima.

Direktor SALK Paul Sungler upozorio je juče da će nastati vanredna situacija i da će na intenzivnoj nezi početi trijaža pacijenata.

On je prenio da trenutno u non-kovid odjeljenjima nedostaje 272 kreveta, a da uskoro neće biti ni dovoljno ljekara na raspolaganju.

Podsjetimo, austrijska vlada donijela je u ponedjeljak, zbog dramatične epidemiološke situacije, odluku da uvede oštrije restriktivne mjere za nevakcinisane osobe koja predviđa ograničeno kreatnje, a važi i za djecu stariju od 12 godina.

Nova mjera, koja je dogovorena na virtuelnom sastanku sa guvernerima pokrajina, a prema odluci vlade, svi građani koji se nisu vakcinisali protiv korona virusa nalaze se u strogom “lokdaunu”.

Previous articleOsuđen demonstrant koji je postao simbol upada u Kapitol
Next articleBik dobija dobre vijesti o poslu, pred Škorpijom novo poznanstvo