Home RAT U UKRAJINI Naučnici utvrdili ko je prva osoba zaražena korona virusom

Naučnici utvrdili ko je prva osoba zaražena korona virusom

169
0

U časopisu Sajens je objavljen novi izvještaj o prvom slučaju koronavirusa u svijetu. Ovo istraživanje naučnika koji je proučavao javne izvještaje o porijeklu koronavirusa u Kini zasigurno će oživjeti raspravu o nultom pacijentu, ali je vjerovatno neće razriješiti.

FOTO: MITAR MITROVIĆ / RAS SRBIJA

Kako je ekskluzivno prenio The Nju Jork Tajms, Svjetska zdravstvena organizacija je vjerovatno pogriješila u hronologiji pandemije jer nova analiza sugeriše da je prvi poznati pacijent zaražen koronavirusom bio prodavac na pijaci u Vuhanu, a ne računovođa koji je živio daleko od pijace.

Majkl Vorobij, naučnik i vodeći stručnjak za praćenje evolucije virusa na Sveučilištu u Arizoni, otkrio je odstupanja u vremenskim okvirima kopajući po svemu što je ranije objavljeno u medicinskim časopisima, kao i po videointervjuima u kineskim novinama s dvije osobe za koje se vjeruje da su prve registrovane osobe s koronom.

On tvrdi da veza između dobavljača s tržnice morskih plodova Huanan i najranijih hospitalizovanih pacijenata snažno upućuje na to da je pandemija počela baš tu.

– U ovom gradu od 11 miliona ljudi, njih pola je povezano sa mjestom koje je veličine fudbalskog igrališta. Vrlo je teško objasniti taj obrazac ukoliko se smatra da epidemija nije započela na tržnici- rekao je on.

Nekoliko stručnjaka su kazali kako je doktor Vorobij uradio sjajan detektivski posao te da je vjerovatno u pravu kada kaže da je prva zaražena osoba bila prodavač morskih plodova. Međutim, neki smatraju da još uvijek nema dovoljno dokaza o tome kako i gdje je pandemija počela, prenosi Kliks.

Previous articlePredstavnici opozicije sa Satlerom
Next articleMarina Visković pokazala savršenu figuru