Home Vijesti Politika Njemačka od Brisela traži prijedlog sankcija za zvaničnike RS, Mađarska protiv

Njemačka od Brisela traži prijedlog sankcija za zvaničnike RS, Mađarska protiv

133
0

Njemačka je u organima Evropske unije (EU) pokrenula pitanje sankcija protiv zvaničnika Republike Srpske koji ugrožavaju Dejtonski sporazum, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz diplomatskih izvora u Briselu.

IZVOR: SNSD NA TVITERU

Kako je potvrđeno za RSE Njemačka je zatražila od evropske službe za spoljne poslove (EEAS) da izradi dokument sa prijedlozima o sankcijama protiv zvaničnika Srpske.

O tom pitanju se raspravljalo na sastanku političkog i bezbjednosnog komiteta EU – na nivou ambasadora država članica EU koji je održan u srijedu, 17. novembra. Inicijativu, kako je potvrđeno, snažno podržva i isti dokument zvanično traži i Češka.

Međutim, više izvora RSE sa ovog sastanka je potvrdilo da je takva inicijativa naišla na oštar otpor Mađarske.

Podsjetimo, mađarski premijer Viktor Orban se 6. novembra sastao sa članom Predsjedništva BiH, Miloradom Dodikom. Sastali su se u, kako je navedeno, “prijateljskoj posjeti” organizovanoj u Klašnicama kod Laktaša.

Inače, izrada papira o opcijama za sankcije koju treba da obavi EEAS je redovna procedura koja se mora ispoštovati kada se na nivou EU pokreće pitanje sankcija protiv jedne zemlje ili entiteta.

Priprema ovog papira u proceduralnom smislu ne zahtjeva jednoglasnost država članica EU. Međutim, kako su za RSE objasnili diplomatski izvori, Evropska služba za spoljne poslove, bi radije imala podršku svih članica kako bi izašla sa dokumentom i predlozima. To je poželjno jer se smatra da, ako ne postoji saglasnost u ovoj početnoj fazi, onda je to već indikacija u kojem pravcu bi išla rasprava o sankcijama na višim nivoima EU, uključujući i ministre.

Odluka o sankcijama, podsjetimo, se donosi konsenzusom svih država članica EU.

EU je još 21. marta 2011. godine usvojila okvir koji bi omogućio uvođenje restriktivnih mjera protiv određenih fizičkih i pravnih lica čije aktivnosti narušavaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni subjektivitet Bosne i Hercegovine).

(MONDO)

Previous articlePrinc Čarls: Potomak grofa Drakule, “težak” 400 miliona funti
Next articlePoznato ko je zapalio automobil neodoljivoj Božani