Home Vijesti Ogromne kazne za vojnike koji odbiju vakcinaciju

Ogromne kazne za vojnike koji odbiju vakcinaciju

149
0

Američka vojska upozorila je sve u službi da će im biti uskraćeno napredovanje, ponovno angažovanje i niz beneficija, ako odbiju da prime vakcinu protiv korone.

IZVOR: MONDO/STEFAN STOJANOVIĆ

Kako su naveli, vojno osoblje koje odbije da se vakciniše, uključujući rezerviste i trupe Nacionalne garde, biće “etiketirano” u službenoj evidenciji i neće moći da računana bonuse u slučaju ponovnog prijavljivanja u službu, unapređenja, odlikovanja i druge nagrade, odlazak u vojne akademije ili pomoć prilikom školovanja, stoji u zvaničnom dopisu koji je “DefenseOne” dobio u četvrtak.

U nastavku se ovlašćuju komananti da zabrane nastavak službe i to za sve one koji odbiju obaveznu naredbu o vakcinaciji, a nemaju odobreno izuzeće ili ne čekaju odobrenje za izuzeće, sve dok ne budu potpuno vakcinisani ili ne dobiju zvanično medicinsko ili administrativno izuzeće, ili ne napuste vojsku.

Prema podacima Pentagona, oko 72 posto aktivnih, rezervnih i gardijskih trupa je u potpunosti vakcinisano, dok je nekih 77 procenata primilo najmanje jednu dozu. Iako je većina vojnika, mornara i vazduhoplovaca u svim američkim vojnim službama sada vakcinisana, neki dijelovi vojske i dalje imaju zastoje što se tiče vakcinacije, a oko 8.500 pripadnika vazduhoplovnih snaga propustilo je krajnji rok za vakcinaciju ranije ovog mjeseca jer hiljade traže vjerska izuzeća.

Marinci su u međuvremenu saopštili da ne planiraju odmah da izbace vojnike koji propuste rok 28. novembra, da će prema nevakcinisanim marincima postupati sa poštovanjem i da će biti procjenjivani od slučaja do slučaja, iako su svi upozoreni da će nekooperativni vojnici biti potpuno izbačeni iz vojske.

Nova vojna direktiva uslijedila je poslije sukoba Ministarstva odbrane i Nacionalne garde Oklahome oko obavezne vakcinacije za vojsku. Komandant Nacionalne garde Oklahome, obavijestio je sve da neće trpiti posljedice ako odbiju vakcinu, na šta je Pentagon reagovao kratkim saopštenjem u kojem je naveo da je vakcinacija obavezna za sve. Iako su vojnici Garde uglavnom pod kontrolom državnih vlada, ogranak je i dalje dio šireg nacionalnog vojnog aparata i prima značajan iznos federalnih sredstava.

Previous articleŽestokom akcijom proslavila razvod
Next articleOštetio Šumsko gazdinstvo za više od 9.500 KM