Home Vijesti Crna hronika Osuđen zbog davanja mita službeniku UIO

Osuđen zbog davanja mita službeniku UIO

168
0

Sud BiH osudio je Joška Cvitanovića zbog davanja mita službeniku Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, na uslovnu kaznu zatvora od šest mjeseci.

IZVOR: MONDO/ŽELJKO SVITLICA

Zatvorska kazna neće biti izvršena ako Cvitanović u roku od jedne godine, od dana pravosnažnosti presude, koja je izrečena u ponedjeljak, 15. novembra, ne počini novo krivično djelo, saopšteno je iz Suda BiH.

Cvitanović je proglašen krivim jer je 24. i 25. aprila 2014. godine telefonskim razgovorima i SMS-ovima komunicirao sa službenikom UIO čiji su inicijali Z.L, koji je kao vođa smjene radio na Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo, s ciljem da se raspita kada će biti na dužnosti kako bi za sebe ishodio povoljniji položaj prilikom carinske kontrole i nadzora prilikom ulaska na carinsko područje BiH na sarajevskom aerodromu.

Nakon što je 3. maja 2014. godine sletio na sarajevski aerodrom na letu iz Istanbula, Cvitanović je, znajući da u prtljagu nosi robu koja podliježe carinskom postupku, službeniku Z.L. dao novac kako ne bi sproveo skraćeni carinski postupak i naplatio iznos uvoznih dažbina na robu koju putnik nosi sa sobom primjenom jedinstvene carinske stope, na šta je ovaj i pristao.

Optuženi je dao Z.L. dar u vidu novca u njima poznatoj valuti i iznosu, koji je Z.L. primio, te propustio da izvrši evidenciju robe i izda potvrdu o naplati indirektnih poreza za robu prijavljenu usmenim putem, odnosno da robu uputi u redovni carinski postupak.

Previous articleBanjaluka: Udario biciklistu, pa pobjegao
Next articlePredstavljen Visoki savjet gradonačelnika Banjaluke