Home Vijesti Prijedor dobija angio salu početkom naredne godine

Prijedor dobija angio salu početkom naredne godine

158
0

U bolnici “Doktor Mladen Stojanović” u Prijedoru u toku su radovi na uređenju prostora u kojem će biti smještena angio sala.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Ova angio sala je prva u prijedorskoj regiji i trebalo bi da bude u upotrebi od početka naredne godine. Dva ljekara iz prijedorske bolnice spremna su za rad u angio-sali. Jedan od njih je specijalista interne medicine i subspecijalista kardiologije Jovica Banović. On kaže da je angio sala presudna za spašavanje pacijenta nakon srčanih udara.

– U tim najtežim slučajevima srčanog infarkta u roku od 12 sati treba da otvorimo krvni sud , ali to je od početka simptoma. Pacijenti osjete tegobe, a onda provedu neko vrijeme kod kuće, ne odu odmah kod ljekara, onda odu u hitnu, tu se isto izgubi dosta vremena, i onda dođu kod nas i onda ih mi moramo transportovati za Banjaluku – priča Banović.

On dodaje da je najbitnije da nakon doživljenog srčanog udara u roku od sat vremena, koji je poznat i kao “zlatni sat” pacijenti stignu u angio salu i da se to dragocjeno vrijeme ne gubi na transport do zdravstvenih ustanova u ostalim gradovima. Prijedorski ljekari će tokom rada u angio sali imati pomoć i ljekara iz Banjaluke.

– Rad u angio sali zahtjeva neke posebne uslove jer radi se u specifičnim uslovima gdje su visoke doze zračenja, međutim mi koristimo zaštitnu opremu najčešće se rade procedure u akutnom infarktnu miokarda kada dijagnostikujemo koja je lezija nastupila, i ako možemo da stavimo stent, otvorimo krvni sud i spasimo srčani mišić – naveo je Banović.

Direktor bolnice “Doktor Mladen Stojanović” Prijedor, Andrija Vukotić je izjavio da očekuje da radovi uređenja prostora za angio salu budu završeni u januaru. Ističe da nakon toga pacijenti prijedorske bolnice neće biti upućivani u Banjaluku nakon srčanih udara, zbog ugradnje stentova ili snimanja krvnih žila.

– Angio sala nije uopšte postojala na ovim prostorima s obzirom da smo mi regionalna bolnica i da imamo pacijente iz Federacije BiH mi često govorimo da će to biti kapitalan projekat. Dva subspecijalista kardiologije su završila, edukovana su u Banja Luci i zajedno sa svojim mentorom iz Banajaluke spremni i čekaju da se zavši adaptacija prostora za instaliranje angio sale, tako da ćemo mi odmah krenuti u taj projekat, čekamo da se završe radovi na uređenju prostora – kaže Vukotić.

Za nabavku opreme za angio salu Vlada RS je od klirinškog duga izdvojila 1.300.000 KM. Uređenje prostora u kojem će ona biti smještena košta oko 200.000 KM. Nakon ovog kapitalnog projekta Prijedor bi trebalo da uđe u projekat rekonstrukcije i dogradnje bolnice. Budući da to košta oko 55 miliona maraka, razmatra se mogućnost da se ipak gradi nova bolnica.

Previous articleImao srčani udar na treningu
Next articleBanjaluka: Udario biciklistu, pa pobjegao