Home Zdravlje 2 simptoma odaju da se krvni ugrušak “preselio” u pluća

2 simptoma odaju da se krvni ugrušak “preselio” u pluća

184
0

Saznajte koji su simptomi pojave tromba u plućima na vrijeme, jer ovo stanje može biti izuzetno opasno po život.

IZVOR: YOUTUBE/SCREENSHOT/MAYO CLINIC

Poslednjih meseci se dosta priča o pojavi trombova kod pacijenata koji su preležali kovid, kao i tome koliko su opasni, čak fatalni ukoliko se ne otkriju na vreme. Krvni ugrušci mogu da putuju kroz krvotok sve dok se ne “zaglave” u uskom prolazu, a ako se ne zapaze na vreme mogu biti ekstremno opasni po zdravlje pojedinca.

Postoje trombovi koji su poput gela i koji se prirodno rastvajaju kada se povreda zaliječi. Međutim, kada se ne rastvaraju, oni ograničavaju normalan protok krvi u srce, što ozbiljno ogrožava život pacijenta.

Krvni ugrušci se najčešće javljaju na dva lokaliteta – nozi i plućima. Duboka venska tromboza (DVT) je stanje koje se javlja kada se tromb formira u dubokoj veni, obično u nozi. Plućna embolija (PE) nastaje kada se krvni ugrušak “zaglavi” u arteriji u plućima, blokirajući protok krvi u dio pluća.

Prema “Cancer Research UK”, uobičajeni simptomi postojanja krvih ugrušaka su neobjašnjivi bol u mišićima, crvenilo i otok na nozi. Ako se ugrušak “preselio” u pluća, simptomi mogu biti različiti a najčešće se manifestuju kao tegobe sa disanjem.

Neki od simptoma tromba u plućima jesu isprekidano, plitko i kratko disanje koje iznenada ili vremenom postaje sve teže, bol u grudima ili gornjem dijelu leđa koji se pogoršava kada udišete. Ako primjetite da imate poteškoća sa disanjem, ili da vas hvata nesvjestica, obavezno pozovite hitnu pomoć. Iskašljavanje krvi i vrtoglavica su najizraženiji simptomi plućne embolije.

Osim što je utvrđeno da se nerijetko javlja kao posledica zaraze korona virusom, postoji niz faktora rizika za  pojavu tromba među kojima su prekomejrna težina ili upotreba kombinovanih hormonskih kontraceptivnih sredstava.

Previous articleSalma Hajek dobila svoju zvijezdu na Bulevaru slavnih
Next articleLav brzo ostvaruje sve ciljeve, Djevici treba odmor, Vaga da pripazi na šta troši novac…