Home Vijesti Politika Dodik: Izvršen masakr Dejtonskog sporazuma, upitno šta je od njega ostalo

Dodik: Izvršen masakr Dejtonskog sporazuma, upitno šta je od njega ostalo

182
0

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Banjaluci da je danas poseban dan u istoriji ovih prostora i naroda, jer je prije 26 zaključen Dejtonski mirovni sporazum, ali da je upitno šta je od njega danas ostalo.

IZVOR: RTRS

Dodik je poručio da je Republika Srpska ostala vjerna i nije odustajala od slova Dejtonskog sporazuma, i onda kada su drugi provodili duh Dejtona, praveći masakr od sporazuma.

“Danas, kao što je bilo i prethodnih 25 godina, BiH je međunarodni protektorat, koji s vremena na vrijeme liči na koloniju zapadnih zemalja”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Srpski član Predsjedništva je naglasio da su stranci u BiH, vršeći silu, mijenjali Dejtonski sporazum kroz četiri stranca – visokog predstavnika i tri strane sudije u Ustavnom sudu BiH.

Dodik je naglasio da je Dejtonski sporazum u sebi imao nekoliko važnih odredaba koje su omogućile da se zaustavi ratni sukobi, te da je među ključnim ta da su Srbi, Hrvati i Bošnjaci prihvaćeni kao konstutituvni narodi, te da se BiH sastoji od dva entiteta – Republike Srspke i FBiH.

“Dejton najbolja ponuda za BiH”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da je neophodan povratak slovu Dejtonskog sporazuma, te ističe da ne vidi ništa što bi moglo da bude bolja ponuda za BiH iz koje moraju da odu stranci.

Prema njegovim riječima, stranci moraju da prestanu da se miješaju u makro i mikro život, politički prije svega, da zovu telefonima razne ljude i da im prijete kako će uvesti sankcije kako bi determinisali političke odluke.

“Možda je to nekada i moglo. Danas im poručujem da nije moguće. To je vidljiv dokaz na koji način se miješaju u unutrašnje stvari zemlje za koju kažu da je suverena i samostalna”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Dodik je naveo da stranci danas kažu ono što govore 26 godina i neuspješno je, a to je da BiH treba da budemo dio nekih reformi.

“To za Srbe znači prevara. Srbi su nezadovoljni i smatraju da su prevereni implementacijom Dejtonskog sporazuma, koja je bila izričito na štetu srpskog, a koliko vidimo i hrvatskog naroda”, napomenuo je Dodik.

Dodik je naveo da se ušlo u začarani krug u BiH, iz kojeg nema izlaza.

“Ono što vidimo na međunarodnoj sceni jeste da je krenula satanizacija Srba i mene. Sve je isto kao što je bilo i ranije, isti su mediji i oni koji potpisuju članke. Pošto su pronašli vješticu koja se po njima zove Milorad Dodik i Republika Srpska, opet ništa nisu riješili. Moraće sa ovim narodom da sjednu i dogovaraju se”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da se može nastaviti sa iluzijom o antiustavnoj BiH, kako su je oni uspjeli da naprave, ali da obmana, laži i podmetanje ne mogu da budu ozbiljna politika.

“Zato treba da se prestane sa osjećanjem kako su stranci vlasnici naših života i kako su zaduženi da nama donose dobro. Moramo se osloboditi kolonijalnog statusa. Kad to kažem govorim za sve narode u BiH”, poručio je Dodik.

Dodik je naglasio da je neophodno osloboditi se od kolonizatora i učiniti sve da se u zajedničkom dogovoru napravi ono što je moguće.

“Osnova za to treba da bude Dejtonski sporazum. Svaka odluka koju budemo donosili treba da bude naša, a ne njihova. Kad kažem njihova, mislim na strance. Jer su oni to koji 30 godina nisu htjeli da uspostave stabilno područje, pa se postavlja pitanje gdje je njihova moć?”, pita Dodik.

“Slijede razgovori na važnoj adresi”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da ga čeka važan put na adresu važnu za razgovore o posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi trebalo da se razmatra vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj.

“Posebna sjednica i materijali koji su dostavljeni biće održana. Mene čeka jedan važan put koji je za nas bitan, ali on ne uslovljava održavanje posebne sjednice, odnosno suštinu onoga o čemu ćemo razgovarati, nego je samo potreba da se i na tako jednoj važnoj adresi popriča još o tome. U svakom slučaju očekujem da će, kako je rečeno, nakon završetka ove redovne sjednice Kolegijum utvrditi datum kada će se održavati posebna sjednica”, istakao je Dodik.

Dodik je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je on jedan od predlagača jedne tačke dnevnog reda i dodao da će biti na toj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Odgovarajući na pitanje novinara o postojanju jedinstva sa predstavnicima opozicije u Republici Srpskoj kada je riječ o posebnoj sjednici Narodne skupštine Srpske, Dodik, koje je i lider SNSD-a, kaže da je spreman da razgovara ako oni to žele.

“Ostaje i ovo, možda i moj javni poziv da opozicija pozove na sastanak na koji ću se ja odazvati. Razgovaraćemo ako oni to žele, a nakon toga vam mogu reći da li ima ili nema jedinstva”, rekao je Dodik.

(Srna/Mndo)

Previous articleHaos u NBA – navijač se ispovraćao po terenu usred meča
Next articleU Federaciji preminulo dvoje, 247 novozaraženih