Home RAT U UKRAJINI Delta soj napravio katastrofalnu grešku: Istrijebio druge varijante virusa, a onda i...

Delta soj napravio katastrofalnu grešku: Istrijebio druge varijante virusa, a onda i samog sebe?!

367
0

Pandemija virusa korona u Japanu je doživjela neočekivani obrt, a njihovi naučnici tvrde da je delta varijanta samu sebe istrijebila katastrofalnom greškom pri mutiranju.

IZVOR: PANORAMA IMAGES/ISTOCKPHOTO

Sredinom avgusta u Japanu je zabilježen nagli rast slučajeva virusa korona, s više od 23.000 novozaraženih dnevno. Trenutno te su dnevne brojke pale na samo 170 slučajeva novozaraženih, a zabilježeni smrtni slučajevi od te bolesti pali su na jednocifrene brojeve u novembru.

Drastičan pad novozaraženih i smrtnih slučajeva uveliko je pripisan vrlo visokoj vakcinaciji, prihvatanju nošenja maski u javnosti i drugih epidemioloških faktora. Ali dio naučnika ipak smatra da je ovaj pad jedinstven.

Izuri Inoue, genetičar s japanskog Nacionalnog instituta za genetiku, vjeruje da je Japan imao sreću i svjedoči o tome da je delta varijanta uglavnom iskorijenila druge varijante virusa SARS-CoV-2 prije nego što je izbrisala i samu sebe.

Inoue i njegove kolege već neko vrijeme proučavaju mutacije virusa SARS-CoV-2 i kako na njih utiče protein nsp14, koji je ključan za razmnožavanje virusa.

RNK virusi, poput novog virusa korona, obično imaju vrlo visok nivo mutacija, što im pomaže u brzom prilagođavanju na promjene u okolini. Ali, to otvara i mogućnost za takozvanu “katastrofalnu grešku”, odnosno kad se loše mutacije nakupe i na kraju izazovu izumiranje određene varijante. Čini se da navedeni protein nsp14 na neki način pruža pregled greške i tako pomaže genomu virusa da ostane ispod praga katastrofalne greške.

U slučaju japanskog petog talasa virusa korona, Inoue vjeruje da je nsp14 delta varijante zakazao u tom zadatku, s obzirom na genetsku studiju uzoraka prikupljenih između juna i oktobra ove godine.

Suprotno očekivanju njegovog tima, u uzorcima je primijećen nedostatak genetske raznovrsnosti, dok su mnogi uzorci imali genetske promjene na području koje se naziva A394V, koje je povezano s proteinom nsp14.

Bilo smo doslovce šokirani kad smo to otkrili. Delta varijanta je u Japanu bila izrazito prenosiva te je istisnula sve druge varijante. Ali kako su se mutacije nakupljale, vjerujemo da je s vremenom postala manjkav virus koji više nije mogao da pravi replike, pojasnio je Inoue.

(B92)

Previous articleDo kraja zime svi će biti vakcinisani, izliječeni ili mrtvi
Next articleSaobraćajka na putu Banjaluka-Prijedor: Kamion se prevrnuo u kanal