Home Vijesti NASA testira planetarni sistem odbrane

NASA testira planetarni sistem odbrane

284
0

Plan NASA je da lansira letjelicu na SpaceX Falcon 9 raketi, koja bi onda udarila direktno u asteroid i tako testirala sposobnost promjene nebeskih tijela.

IZVOR: SMARTLIFE / NASA / JOHNS HOPKINS APL

Ako ste gledali naučno-fantastične filmove kao što je Armagedon, jasno vam je da scenario po kojem neko veliko nebesko tijelo može da udari u Zemlju nije nemoguće. Čak i asteroidi koje smatramo manjim mogu da nanesu ogromnu štrtu našoj planeti.

Planetarni sistem odbrane

NASA već neko vrijeme radi na planetarnom sistemu odbrane koji bi omogućio da se putanja nebeskih tijela skrene ukoliko ona predstavljaju prijetnju po našu planetu. Iako se sistem razvija dugi niz godina, ovo je prvi put da se testira, pa je izabran asteroid koji nije blizu Zemlje, da bi se provjerile njegove sposobnosti.

Misija je nazvana DART (Double Asteroid Redirection Test) i zakazana je za danas, 23. 11. 2021. kada SpaceX Falcon 9 raketa treba da poleti zajedno sa DART letjelicom na leđima. Sama DART letjelica je veličine manjeg automobila i plan je da se zakuca u mnogo veću metu pod određenim uglom, koji bi omogućio njeno skretanje van trenutne orbite.POGLEDAJ SLIKE

Zajednička misija

Plan misije podržava Johns Hopkins laboratorija za primjenjenu fiziku, dok je za posmatranje zadužena Italijanska svemirska agencija. Ovo će biti prva demonstracija tehnike “kinetičkog udara”, koja treba da promjeni kretnju asteroida u svemiru.

U misiji koja košta oko 330 miliona dolara DART letjelica će se “zakucati” u dupli asteroid blizu Zemlje poznat kao Didymos i Didimorphos, od kojih ovaj drugi orbitira oko prvog i prečnika je oko 160 metara. DART letjelica treba da udari u Didimorphos brzinom od oko 6,6 kilometara po sekundi (oko 24.000 km/h) i tako skrati njegovu orbitu oko Didymos asteroida.

Skretanje je pametnije od razbijanja

Ova tehnika udaranja asteroida je nešto što se preferira u odnosu njihovog raznošenja u manje komade, kao u SF filmovima, jer bi fragmenti te eksplozije mogli da budu podjednako kobni za Zemlju kao i veći asteroidi. U jednoj studiji koju je objavio John Hopkins univerzitet upozorava se da objekte koji su dovoljno veliki da predstavljaju prijetnju ne treba raznositi jer postoji velika šansa da bi se ti dijelovi ponovo spojili usljed sile gravitacije i ponovo postali opasni po Zemlju.

Prema istraživanjima naučnika nema asteroida većih od 140 metara u prečniku koji imaju veliku šansu da udare u Zemlju u narednom vijeku, ali uz napomenu da se predviđa da je samo oko 40% ovih asteroida poznato naučnicima, kao i da mnogo manji asteroidi mogu da nanesu veoma veliku štetu ako udare u Zemlju.

Previous articleProtest rudara u Sarajevu
Next articleJoš ne razumijem šta Željko traži od mene!