Home Zdravlje Nutricionistkinja otkriva trik koji pomaže u oslobađanju gasova i nadutosti

Nutricionistkinja otkriva trik koji pomaže u oslobađanju gasova i nadutosti

171
0

Evo šta pomaže kod gasova i nadutosti, po savjetu kliničke nutricionistkinje!

IZVOR: SHUTTERSTOCK/THUNDERSTOCK

Ako vas muče gasovi i nadutost, nutricionistkinja je objasnila zbog čega se to dešava i šta pomaže. Neće vas koštati ni dinara! Zašto nastaju gasovi i osjećaj nadimanja, bez obzira na to šta smo jeli?

“Što duže stolica ostaje u crijevima, to ćete više imati gasova i osjećaja nadimanja”, objasnila je klinička nutricionistkinja Suzi Sojer.

Šta pomaže kod gasova? Najprije, vlakna u ishrani, koja blagotvorno djeluju na proces varenja a ona je objasnila i kako.

“Nerastvorljiva vlakna povećavaju volumen stolice, zbog čega ona brže prolazi kroz crijeva. Ali budite oprezni i nemojte pretjerivati jer previše vlakana može da ima kontraefekat, da izazove još više nadutosti i gasova”, navodi ona.

Unošenje više tečnosti, prije svega vode, takođe će pozitivno djelovati na varenje. Fizička aktivnost se uvijek preporučuje da bi ovaj proces brže i lakše išao, a postoji i jedan trik koji možete da isprobate ako nemate vremena za vježbanje.

Sjedite na stolicu s naslonom, a onda probajte da se “uvrnete” tako da rukama dohvatite naslon, dok su vam noge i dalje na zemlji. Ponovite ovaj pokret na desnu, pa lijevu stranu. Pokret koji nam stomak “uvrće” na stranu omogućava da se barem dio gasova oslobodi iz crijeva.

Previous articleKorona u Srpskoj: Preminulo 14, a zaraženo još 55 ljudi
Next articleProtest rudara u Sarajevu