Home Vijesti Crna hronika Otkriveni mogući uzroci zbog kojih se zapalio autobus

Otkriveni mogući uzroci zbog kojih se zapalio autobus

320
0
epa09598484 A general view of the scene where at least 45 people were killed when a bus with North Macedonian plates caught fire on a highway, near the village of Bosnek, Bulgaria, 23 November 2021. EPA-EFE/VASSIL DONEV

Kao moguće uzroke nesreće autobusa sa sjevernomakedonskim tablicama u Bugarskoj, direktor bugarske policije Borislav Sarafov naveo je “grešku vozača ili za sada neutrvđenu tehničku neispravnost” vozila.

FOTO: VASSIL DONEV/EPA

Bugarskih ministar unutrašnjih poslova Bojko Raškov rekao da je zaštitna ograda autoputa probijena i da je požar u autobusu možda izbio kao posljedica kontakta vozila sa ogradom, prenosi agemcija MIA.

Najmanje 46 ljudi poginulo je kada se zapalio autobus sjevernomakedonskih tablica na autoputu u zapadnoj Bugarskoj.

Nesreću je preživjelo sedmoro putnika, koji su zbrinuti u bolnici u Sofiji i sada nalazi u stabilnom stanju, izjavio je jedan zvaničnik službe hitne pomoći.

Ministar Raškov je u međuvremenu izjavio da je ustanovljeno da su tela svih poginulih imala teške opekotine, prenio je BBC.

Prve informacije govore da u autobusu nije bilo bugarskih državljana.

Iz Skoplja je stigla potvrda da se premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zajev uputio u Bugarsku i da su sa njim krenuli ministar zdravstva Venko Filipče i ministar spoljnih poslova Bujar Osmani.

Zajev je potvrdio da su se ka Bugarskoj uputili i pripadnici sjevernomakedonskih nadležnih službi, a bugarska BTA je javila da su i bugarski predsjednik Rumen Radev i premijer Stefan Janev na mjestu tragične nesreće.

Janev je potvrdio novinarima da je istraga u toku i uputio je izraze saučešća porodicama nastradalih.

Dogodila se strašna tragedija, nemam ništa dobro da kažem. Ostavimo istražne organe da obave svoj posao – poručio je Janev.

Većina žrtava nesreće su građani Severne Makedonije, saopštio je ranije zvaničnik ambasade Sjeverne Makedonije u Sofiji, a agencija MIA prenijela je da je među poginulima i 12 maloljetnih lica, od kojih su dvojica bili braća blizanci.

Autobus, koji se vraćao iz Istanbula, sinoć oko 9 sati prešao je granicu na prelazu Kapetan Andrejevo, a bugarski mediji su prenijeli da se nesreća dogodila jutros oko 3 sata na autoputu Sofija-Blagojevgrad, kod mjesta Bosnek, na 31. kilometru od Sofije.

Na ovom djelu autoputa dogodila se teška saobraćajna nesreća 1996. godine u kojoj je poginulo 16 ljudi.

Previous articleDanas oblačno, sa kišom
Next articleKorona skandal u Bajernu