Home Vijesti Pretežno oblačno sa sunčanim periodima, oprezno u saobraćaju

Pretežno oblačno sa sunčanim periodima, oprezno u saobraćaju

127
0

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će biti pretežno oblačno vrijeme sa sunčanim periodima i temperaturom od pet do 10, na jugu do 14 stepeni Celzijusovih.

IZVOR: MONDO – ŽELJKO SVITLICA

Ujutro hladnije, pretežno do potpuno oblačno u centralnom pojasu, na sjeverozapadu i istoku, dok će na krajnjem sjeveroistoku i jugozapadu biti manje oblaka, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Na jugu pretežno vedro, a oko rijeka u kotlinama i na visoravnima maglovito. Na planinama će biti slabog mraza.

Tokom dana očekuje se smanjenje oblačnosti na jugozapadu, jugu i djelimično na istoku i sjeveroistoku sa dužim sunčanim periodima i sunčanim vremenom.

Na zapadu, sjeverozapadu i dijelom centralnog planinskog pojasa biće pretežno oblačno.

Duvaće slab do umjeren vjetar istočnog i sjeveroistočnog smjera, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

STANJE NA PUTEVIMA

Saobraćaj se na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH odvija po suvim i mjestimično vlažnim kolovozima, a na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina mogući su odroni zemlje i kamenja na kolovoz.

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske skreću pažnju na mjestimično smanjenu vidljivost zbog magle u kotlinama i duž riječnih tokova i savjetuju maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu, te podsjećaju da je u BiH obavezno posjedovanje zimske opreme.

Danas je zbog miniranja stijena planirana potpuna obustava saobraćaja na dionici puta od Šipova ka Kupresu /Novom selu/, u vremenu od 11.30 do 14.30 časova.

Na putu Draksenić – Vrbaška jedan – Vrbaška dva obustavljen je saobraćaj, a alternativni pravac je Gradiška – Banjaluka – Prijedor – Kozarska Dubica.

Prohodna je dionica puta Vodice – Vrbaška jedan, poddionica Mrakovica – Podgradci.

Zbog radova izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Kozarska Dubica – Draksenić – granica BiH/Hrvatske /Jasenovac/.

Na dionici magistralnog puta Banjaluka /Rudarska/ – Stari Majdan izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja zbog sanacije klizišta.

Na magistralnom putu Banjaluka – Prijedor, dionica od Verića do Ivanjske, saobraćaj je zbog radova potpuno obustavljen u vremenu od 7.00 do 18.00 časova i preusmjerava se na privremenu obilaznicu, lokalni put dionica Lamovita -Bistrica.

U toku je izgradnja pristupa novom carinskom terminalu i kružne raskrsnice na dionici magistralnog puta Gradiška – Nova Topola, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja.

S obzirom da je riječ o veoma frekventnom putnom pravcu, iz AMS mole vozače da voze maksimalno oprezno i sporije, te da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

Zbog izgradnje kružne raskrsnice izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na spoju magistralnih puteva Kobaš – Derventa – Žirovine i Derventa /Žirovine/ – Vrhovi, pa iz AMS mole vozače da voze opreznije i da poštuju postavljenu signalizaciju.

Do kraja godine na magistralnom putu Rudanka – Doboj jedan, radi uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta na koridoru “Pet ce” od mosta Rudanka do tunela “Putnikovo brdo dva”, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

Zbog radova, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu Mostar – Nevesinje, na dionici Bakračuša – Nevesinje.

Na dionicama magistralnog puta Lončari – Brčko, u rejonu Krepšića i Vršani-Bijeljina, rejon Čađavice zbog radova, saobraćaj se od 7.00 do 16.00 časova odvija usporeno, jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Zbog izgradnje mini hidroelektrane izmijenjen je saobraćaj i postavljena je privremena signalizacija na dionici magistralnog puta Kotor Varoš – Obodnik.

Na dionici magistralnog puta Crna Rijeka – granica Republike Srpske /Ugar/ izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja zbog radova u tunelu “Ugar”.

Radi izvođenja bušačko-minerskih radova na magistralnom putu Brod na Drini – granični prelaz Šćepan Polje, u vremenu od 8.00 do 16.00 povremene su obustave saobraćaja u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja vozila.

Na tom putu zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

Zbog deminerskih radova na dionici magistralnog puta na lokalitetu mjesta Vojkovići, u Ulici Druge sarajevske brigade – Krupac /Ulica Ravnogorska/, u vremenu od 8.15 do 15.00 časova povremene su obustave saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Zbog deminerskih radova na dionici magistralnog puta Brod-Odžak, u mjestu Klakar Donji, u vremenu od 8.00 do 15.00 časova radnim danima povremene su obustave saobraćaja u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Zbog radova na dionici regionalnog puta Bistrica-Pale jedan i na dijelu regionalnog puta Bistrica – Podgrab jedan, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

Zbog rekonstrukcije dionice regionalnog puta Jezero-Šipovo saobraćaj se povremeno obustavlja u vremenu od 7.00 do 17.00 časova, po potrebi, u trajanju do jedan čas.

Na dionici regionalnog puta Dobro Polje – Jažići – Grajsoljci izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja zbog radova, kao i na dionici regionalnog puta Tedin Han – granica Republike Srpske/FBiH /Križ/.

Zbog deminerskih radova na dionici regionalnog puta Derventa-Podnovlje, u mjestu Gornji Božinci, u vremenu od 8.15 do 15.05 časova radnim danima, povremene su obustave saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Na dionici lokalnog puta Laništa – Marković polje, saobraćaj se povremeno obustavlja u vremenu od 8.00 do 16.00 časova, u intervalima od 30 minuta obustave i 15 minuta puštanja saobraćaj zbo deminiranja terena na području lokalne zajednice Laništa.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina – Gornja Vijaka.

Na snazi je zabrana za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 12,5 tona na dionici regionalnog puta Polje – Podnovlje, zbog oštećenja kolovoza.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 30 tona na nadvožnjaku na dionici magistralnog puta Klašnice dva – Šargovac u mjestu Trn.

Na putnim pravcima granični prelaz Brod – granica Republike Srpske/FBiH /Karuše/ i granica FBiH/Republike Srpske Stanić Rijeka – auto-put – Banjaluka
kreće se prevoz vangabaritnog tereta.

Vozačima iz AMS skreću pažnju da voze opreznije i da poštuju uputstva ovlaštenih osoba iz pratnje.

Na području FBiH za danas je najavljen početak izgradnje pješačke staze u naselju Olovske Luke, na magistralnom putu Olovo – Kladanj pa će u vremenu od 7.00 do 16.00 časova vozila saobraćati naizmjenično jednom trakom.

Na magistralnom putu Tuzla – Kalesija, zbog radova u tunelu “Čaklovići”, saobraćaj se obustavlja od 22.00 do 6.00 časova i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava.

Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog radova u tunelu “Skela” na magistralnom putu Jajce – Donji Vakuf tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se od 22.00 do 6.00 časova saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Na dionici auto-puta Podlugovi – Sarajevo sjever zbog sanacionih radova na mostu saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

U toku su radovi na magistralnom putu Jablanica – Mostar, na dijelu od Komadinovog vrela do mosta Begića i Begovića, zbog čega se od 8.00 do 16.00 časova saobraća naizmjenično jednom trakom.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Previous articleOvnu je potreban odmor, Jarac dobija priliku za novi posao, Lav je nestrpljiv
Next articleRudari nastavljaju proteste, odbili pregovore