Home Vijesti Rudari nastavljaju proteste, odbili pregovore

Rudari nastavljaju proteste, odbili pregovore

131
0

Rudari sedam rudnika u Federaciji BiH dočekali su jutro na otvorenom ispred zgrade federalne Vlade i ponavljaju da ne odustaju od svojih zahtjeva.

IZVOR: DENIS ZUBERI, ANADOLIJA

Rudari su noć proveli okupljeni u manjim grupa oko zapaljenih vatri i ogrnuti ćebadima koje su im, uz tople napitke, donosili građani.

Federalni mediji prenose da se danas očekuje razgovor sindikata i vlasti radi iznalaženja zajedničkih rješenja.

Predstavnici Sindikata radnika rudnika odbili su noćas da prisustvuju sastanku u Vladi FBiH koji je sazvao premijer Fadil Novalić.

Novalić je izrazio žaljenje što predstavnici rudara nisu došli na sastanak i što nije mogao, kako kaže, iz prve ruke čuti šta ih je dovelo na proteste ispred Vlade.

“Formirali smo pregovaračku grupu koja treba da ispregovara sa sindikatom rudara kako riješiti problem. Ne možemo riješiti problem ako nemamo drugu stranu”, izjavio je Novalić.

Resorni ministar Nermin DŽindić rekao je da su na sastanku analizirali svih osam zahtjeva sindikata, te zadužili novoformiranu radnu grupu da odmah uđu u pregovore.

“Nekoliko zahtjeva sa njihovog spiska su logični i mi ćemo ih prihvatiti, neki nisu logični i trebamo razgovarati. Nemoguće je odjednom zamijeniti sedam direktora iz sedam rudnika. Doveli bi sistem do kolapsa”, naveo je DŽindić.

On je još jednom pozvao sve sindikate na razgovor i istakao da FBiH ne smiju dovesti u situaciju da se ugrozi snabdijevanje električnom energijom.

Rudari sedam rudnika koncerna “Elektroprivrede” juče ujutro su donijeli odluku o pokretanju radničke neposlušnosti prekidom proizvodnje kako bi dodatno iskazali protest protiv jednostranih odluka nadležnih.

Tokom dana okupili su se na protestu ispred zgrade Vlade FBiH. Rudari traže da bude ispunjeno njihovih devet zahtjeva, među kojima su utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM i ostavka svih direktora u Koncernu “Elektroprivrede”.

Rudari traže stavljanje van snage pravilnika o radu i radnom učinku, te uvezivanje radnog staža.

Previous articlePretežno oblačno sa sunčanim periodima, oprezno u saobraćaju
Next articlePonizio bivšu pred milionima gledalaca!