Home Zdravlje 6 razloga zašto je svinjska mast sjajna!

6 razloga zašto je svinjska mast sjajna!

190
0

Svinjska mast ponovno je tražena namirnica, u kojoj je najbolje uživati na tradicionalan način

IZVOR: SHUTTERSTOCK

U proteklih pola vijeka svinjska mast “protjerana” je iz kuhinje kao navodno štetna namirnica koja deblja, povećava masnoće u krvi, začepljuje vene, uzrokuje srčane i moždane udare…

Međutim, pokazalo se da su najopasnije za zdravlje takozvane trans masti kojima smo “preplavljeni” zato što ih sadrže industrijski prerađena biljna ulja i margarin.

Zašto koristiti prirodnu svinjsku mast? Evo nekoliko dobrih razloga…

1. Cijenjeni delikates

Svinjska mast ponovno je tražena ukusna namirnica u kojoj treba uživati na tradicionalan način. Na primjer, šnita hljeba namazana svinjskom mašću, blago posoljena i posuta bijelim lukom i(li) crvenom paprikom. Ili starinski “čips” – čvarci!

2. Odlična za prženje

U kuhinji se svinjska mast naročito cijeni jer je odlična za prženje, a meso neće upiti previše masnoće i biće veoma ukusno. Mnogi smatraju da je savršena i za pripremu lisnatog tijesta.

3. Prirodni konzervans

Svinjska mast može na tamnom i hladnom mjestu dugo da stoji, a da se ne pokvari, pa je u prošlosti služila kao prirodni konzervans – u njoj su se čuvali mesni proizvodi. I danas je izvanredni delikates pečeno meso koje “odleži” neko vrijeme u svinjskoj masti.

4. Birajte prirodno

Hvalospjevi vrijede samo za domaću mast, koja se dobija od svinja koje jedu prirodnu hranu i žive na poluotvorenom prostoru. Industrijski proizvedena svinjska mast ne preporučuje se jer se često hidrogenizira i tretirana je različitim dodacima poput emulgatora.

Kad je riječ o svinjskoj masti, uobičajeno se ističe da ona sadrži “teške” zasićene masne kiseline, ali manje je poznato da u njoj preovladavaju nezasićene masne kiseline koje se preporučuju kao najzdravije masnoće.

5. Bogata oleinskom kiselinom

Istraživanja su pokazala da svinjska mast ima otprilike 40 posto zasićenih masnoća, a 60 posto nezasićenih. Naročito je bogata oleinskom kiselinom koja povoljno djeluje na vaskularni sistem.

6. Tajna je u umjerenosti

Sve više nutricionista ističe kako nije problem u svinjskoj masti, nego u tome što je današnja ishrana prepuna hidrogeniziranih masti, rafiniranog šećera i aditiva.

Naravno da sa svinjskom mašću ne valja pretjerivati, kao ni sa bilo kojom drugom namirnicom. Ali, ako je prirodno proizvedena, svakako može obogatiti prehranu, piše portal ordinacija.hr.

Previous articleDodik: Nema razgovora dok ”Inckov zakon” ne bude povučen
Next articleSedam doktora otišlo na antivakserski skup – svi se zarazili kovidom!