Home Vijesti Politika Eskobar u Zagrebu: Dodik nije jedini, ali je najaktuelniji problem

Eskobar u Zagrebu: Dodik nije jedini, ali je najaktuelniji problem

404
0
foto/printscreen

BiH nema etnički, nego problem sistemske korupcije, a konstitutivnost naroda ostaje temelj američkog stava o BiH, rekao je Gabriel Eskobar, specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan

IZVOR: SCREENSHOT/YOUTUBE

On se u razgovoru za Hinu dotakao i evropske perspektive regije i ukidanja američkih viza hrvatskim državljanima.

“Da budem iskren, problem u BiH nije etnički, nego su to sistemska korupcija i nedostatak vjerodostojnosti političkih aktera, koji utiču na sposobnost državnih institucija da ispravno funkcionišu”, rekao je Eskobar u Zagrebu, gdje je učestvovao na sastanku Američko-jadranske povelje (A5), prenosi Hina.

Eskobara više brinu demografske i ekonomske poteškoće od etničkih pitanja. Međutim, suprotno od dijela zapadnoevropskih političara, koji zagovaraju napuštanje etničkih kriterijuma u BiH, poput njemačkih socijaldemokrata, čiji će lider biti novi kancelar, američki izaslanik naglašava da političko uređenje s tri konstitutivna naroda ostaje temelj američke politike u BiH.

“Politički konsenzus može se postići ograničenim reformama, a ne izmjenom strukture Dejtona”, rekao je on.

Naglasio je da Sjedinjene Američke Države s bosanskohercegovačkim političkim akterima trenutno rade na izmjeni Izbornog zakona.

“Moramo imati vibrantno i politički aktivno hrvatsko stanovništvo u BiH. Bez toga Dejton neće uspjeti, pa je naš cilj osigurati da se oni osjećaju bezbjedno, ugodno i ekonomski održivo u BiH”, dodao je Gabriel Eskobar.

Pritisak na političare u BiH da prihvate reforme trebao bi doći odozdo, od stanovnika, smatra Escobar.

“Važno je da biraju političare koji žele postići rješenja koja će odgovarati svima u državi, a ne samo njihovoj stranci i narodu”, rekao je Eskobar, koji je krajem devedesetih bio na funkcijama u Srbiji, BiH i Crnoj Gori.

Pritisak se može postići i sankcijama, ali Eskobar naglašava da “o njima ne voli govoriti, jer ne želi da regija stekne utisak da je Amerika u njoj angažovana prvenstveno sankcijama”.

Sankcije postoje, ali neće biti usmjerene na Republiku Srpsku i Federaciju BiH ili na njihove građane, nego na korumpirane pojedince, rekao je Eskobar koji je početkom ovog mjeseca boravio u BiH te se susreo s političkim predstavnicima.

Uoči tog puta optužio je člana državnog Predsjedništva Milorada Dodika da izazivanjem krize u BiH skriva korupciju. U razgovoru za Hinu objasnio je da Dodik, koji pokušava oslabiti središnje institucije BiH, “nije jedini, ali je najaktuelniji problem” u toj državi.

Upitan razgovara li Vašington sa zapadnoevropskim državama o potrebi ubrzanja procesa proširenja EU, Eskobar je rekao da “o tome pričaju sve vrijeme”.

Nedavno je održan susret Kvinte, formata koji okuplja SAD, Veliku Britaniju, Italiju, Francusku i Njemačku, gdje je jednoglasno zaključeno da šest država Zapadnog Balkana “što je prije moguće” mora postati dio EU.

Previous articleNjemačko zdravstvo u kolapsu, vojna avijacija prevozi pacijente
Next articlePlate u prosvjeti biće povećane tri do pet odsto naredne godine