Home RAT U UKRAJINI Južna Afrika: Nova varijanta virusa uzrokuje blaži oblik bolesti, za sad ne...

Južna Afrika: Nova varijanta virusa uzrokuje blaži oblik bolesti, za sad ne napada vakcinisane

464
0

Nova varijanta virusa korona omikron rezultira blažim oblikom bolesti sa simptomima bolova u mišićima i umorom, izjavila je predsjednik Južnoafričkog medicinskog udruženja Anđelik Kuci, a odluke o zabrani letova iz Južne Afrike je nazvala preuranjenim.

IZVOR: @MARGJOHNSONVA VIA TWENTY20

Kuci je navela da se lica dan ili dva ne osjećaju dobro, te da su do sada otkrili da zaraženi nemaju gubitak ukusa ili mirisa.

“Možda imaju blagi, ali ne izraženi kašalj. Neki od zaraženih se trenutno liječe kod kuće”, rekla je Kuci za “Sputnjik”.

Prema njenim riječima, bolnice nisu preopterećene pacijentima zaraženim ovom varijantom virusa i novi soj nije otkriven kod vakcinisanih osoba.

Istovremeno, situacija može biti drugačija za nevakcinisane. “Ovo ćemo znati tek poslije dvije nedjelje. Da, prenosi se, ali za sada, kao ljekari, ne znamo zašto se stvara tolika gužva, jer još istražujemo. Znaćemo tek poslije dvije do tri nedjelje jer ima primljenih pacijenata, a radi se o mladim ljudima od 40 i mlađih“, dodala je ona.

Kuci je kritikovala odluke nekih zemalja da zabrane letove iz Južnoafričke Republike jer nema dovoljno informacija o tome koliko je ova varijanta opasna.

S druge strane, Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti /ECDC/ saopštio je da novi soj virusa korona, nazvan omikron, predstavlja visok, do veoma visok rizik za Evropljane i pozvao ljude da ne putuju u pogođena područja.

U saopštenju ovog centra navodi se da postoji znatna nesigurnost u vezi sa prenosivošću, efikasnošću vakcine, rizikom od ponovnih infekcija i drugim svojstvima varijante omikron.

U saopštenju se poziva na sprovođenje genomskog sekvenciranja i praćenje kontakata potvrđenih slučajeva.

Ranije danas Češka Republika i Njemačka prijavile su prve sumnjive slučajeve varijante omikron kod putnika koji su se vraćali iz Afrike.

Nakon što se pojavio soj omikron, više zemalja uvelo je zabranu putovanja da bi zaustavilo širenje soja. SAD, Britanija, Evropska unija, Kanada, Izrael, Maroko i mnoge druge zemlje obustavile su putovanja iz pogođenog regiona.

Nova varijanta prvobitno je registrovana u Južnoafričkoj Republici i Bocvani, a u Evropi u Belgiji, podsjeća “Sputnjik”.

Nakon izvještaja o novoj varijanti, SAD, EU, Kanada, Izrael, Australija i druge zemlje ograničile su putovanja iz nekoliko južnoafričkih zemalja zbog zdravstvenih problema.

Svjetska zdravstvena organizacija identifikovala je u petak novi južnoafrički soj kao jednu zabrinjavajuću varijantu, jer se navodi da nosi veliki broj mutacija – 32, što ga vjerovatno čini prenosivijim i opasnijim.

SZO ga je nazvala omikron, što je 15. slovo grčkog alfabeta.

A vakcine?

Proizvođači vakcina su izrazili uvjerenje da će brzo moći da prilagode vakcine ako se varijanta virusa korona omikron proširi.

Novi soj – ranije poznat kao B.1.1.529 – karakterišu neke zabrinjavajuće mutacije, a rani dokazi sugerišu da donosi povećan rizik od ponovne infekcije.

Postoje i strahovi da bi varijanta mogla biti otpornija na vakcine koje je do sada primilo više milijardi ljudi širom svijeta.

Ako je to slučaj, kompanije “Fajzer” i “Biontek” očekuju “da će moći da razviju i proizvedu prilagođenu vakcinu protiv te varijante za otprilike 100 dana, pod uslovom regulatornog odobrenja”.

“Moderna” je saopštila da je od početka godine unaprijedila “sveobuhvatnu strategiju za predviđanje novih varijanti od zabrinutosti- uključujući tri nivoa odgovora ako imunitet koji nudi njena vakcina oslabi.

“Novavaks” je dodao da je već počeo da stvara vakcinu protiv kovida zasnovanu na poznatoj genetskoj sekvenci B.1.1.529 “i da će biti spremna za početak testiranja i proizvodnje u narednih nekoliko nedjelja“.

Svjetska zdravstvena organizacija juče je označila B.1.1.529 kao “varijantu zabrinutosti”, što znači da je sada zvanično dobila naziv omikron, slovo iz grčkog alfabeta.

(Srna)

Previous articleRadović odgovorio na optužbe Dodika
Next articleŠvajcarci sutra odlučuju o upotrebi kovid propusnica