Home RAT U UKRAJINI Slovenija pooštrila mjere zbog novog soja korone

Slovenija pooštrila mjere zbog novog soja korone

150
0
epa09242736 Tourists arrive at the Bregana border between Croatia and Slovenia, 02 June 2021. From 02 June 2021, Croatia give to its citizens COVID-19 passports and also check other EU countries citizens passport with QR codes. The first tourists start to come to the Croatian coast mostly from Czech Republic, Slovenia, Austria, Germany and Hungary. EPA-EFE/ANTONIO BAT

Obavezan karantin za putnike koji dolaze iz Južne Afrike

FOTO: ANTONIO BAT/EPA

Slovenija je uvela nova obavezan karantin za putnike koji dolaze iz Južne Afrike zbog novog omikron soja virusa korona, koji u toj zemlji, prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje, još nije detektovan.

Odluka Vlade Slovenije se odnosi na zabranu ulaska strancima koji bez boravišne dozvole dolaze iz ugroženih područja.

Nacionalni institut za javno zdravlje objavio je spisak oblasti i zemalja sa novom varijantom virusa korona na kojem su trenutno su Južnofrička Republika, Bocvana, Esvatini, Lesoto, Namibija i Zimbabve.

Karantin će trajati deset dana za putnike koji su boravili u tim zemljama ili su ih prije ulaska u Sloveniju posjetili u prethodnih 14 dana. Ne može biti prekinut, a poslije 11 dana obavezan je pi-si-ar test, prenosi STA.

Ukoliko je test pozitivan, primjenjuje se isti protokol kao i za sve druge osobe koje su pozitivne na virus korona.

Previous articleU Gradiški uhapšene tri osobe zbog droge
Next articleHvala Srbiji na dekolteu