Home Vijesti Suvo na sjeveru i istoku zemlje, u ostalim krajevima kiša

Suvo na sjeveru i istoku zemlje, u ostalim krajevima kiša

381
0

U BiH se danas očekuje sunčano i toplije vrijeme na sjeveru i istoku, a dok će u ostalim krajevima biti oblačno sa kišom.

IZVOR: MONDO/STEFAN STOJANOVIĆ

Sunčani periodi očekuju se tokom većeg dijela dana, dok će oblačno sa kišom, ali i vjetrovito biti na jugu, zapadu i dijelom u sarajevsko-romanijskoj regiji.

U Hercegovini su moguće jače, ponegdje i obilnije padavine. Uveče i tokom noći najavljena je kiša u većini predjela, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Duvaće vjetar umjeren do jak južni i jugozapadni, na planinama uz olujne udare, na sjeveru slab.

Najviša temperatura vazduha biće od devet na zapadu do 15 na istoku, u višim predjelima od pet stepeni Celzijusovih.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, jutros je umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperatura vazduha u 7.00 časova: Bjelašnica minus dva stepena, Sokolac i Han Pijesak dva, Čemerno i Gradačac tri, Bijeljina, Kalinovik, Bihać, Mrakovica, Mrkonjić Grad, Rudo, Srbac i Šipovo četiri, Sarajevo, Gacko, Doboj, Novi Grad, Prijedor, Sanski Most i Ribnik pet, Banjaluka, Višegrad, Livno i Srebrenica šest, Foča sedam, Bugojno osam, Mostar devet, te Trebinje 13 stepeni Celzijusovih.

U protekla 24 časa na Čemernu je pao 61 litar kiše po metru kvadratnom, u Gacku 44, u Foči 26, u Kalinoviku 23, u Ribniku i Mrkonjić Gradu po 20, u Srpcu 19, u Trebinju 18, u Banjaluci 16, u Prijedoru 14, na Mrakovici 10, u Doboju i Bijeljini po osam, u Rudom sedam, u Šipovu, na Sokocu i u Višegradu po šest, u Novom Gradu i na Han Pijesku po pet, a u Srebrenici tri litra kiše. 

Stanje na putevima


Saobraćaj se jutros odvija po mokrim i klizavim kolovozima, a uz riječne tokove vidljivost je smanjena zbog magle, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Završeni su radovi na sanaciji kolovoza na magistralnom putu Banjaluka-Prijedor, dionica Verići-Ivanjska, i saobraćaj se odvija redovno.

Obustavljen je saobraćaj na dionici magistralnog puta Draksenić-Vrbaška jedan-Vrbaška 2, osim za vozila kojima se vrši dostava, lokalnog stanovništva i vozila hitnih službi. Vozila se preusmjeravaju na alternativni pravac Gradiška-Banjaluka-Prijedor-Kozarska Dubica.

Usporeno, uz izmjene u saobraćaju zbog radova, vozi se na spajanju magistralnih puteva Kobaš-Derventa-Žirovine i Derventa /Žirovine/-Vrhovi, Rudanka-Doboj, Mostar-Nevesinje, Brod na Drini-granični prelaz Šćepan Polje, Kozarska Dubica-Draksenić-granica sa Hrvatskom /Jasenovac/, Banjaluka /Rudarska/-Stari Majdan, Gradiška-Nova Topola, Kotor Varoš-Obodnik, kao i u tunelu tunelu Ugar, na magistralnom putu Crna Rijeka-granica Srpske i FBiH.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta, na magistralnom putu Brod na Drini-granični prelaz Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

Zbog radova je izmijenjen saobraćaj i na regionalnim putnim pravcima Bistrica-Pale i Bistrica-Podgrab, Šipovo-granica Republike Srpske i FBiH /Novo Selo/, Tedin Han-Križ, na granici sa FBiH, dok se na regionalnom Jezero-Šipovo saobraćaj po potrebi obustavlja u periodu od 7.00 do 17.00 časova.

U FBiH se na dionici auto-puta Podlugovi-Sarajevo sjever zbog sanacionih radova na mostu saobraća dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

Na magistralnom putu Tuzla-Kalesija, zbog radova u tunelu Čaklovići, saobraćaj se obustavlja od 22.00 do 6.00 časova i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog radova u tunelu Skela, na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim časova saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela /krug fabrike Metaling/.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima Olovo-Kladanj-Tuzla /Olovske Luke i u blizini kamenoloma Stupari/, Konjic-Jablanica-Mostar /tunel Crnaja i dionica od Komadinovog vrela do mosta Begića i Begovića/, Nemila-Žepče /Želeće/, Blažuj-Gromiljak /Radanovići/, Doboj-Gračanica /u Klokotnici/, Grude-LJubuški /na izlazu iz Gruda/ i Stolac-Hutovo /u mjestu Cerovica/.

Kada je riječ o graničnim prelazima, nema dužih zadržavanja.

Previous articleKrvavi petak u Americi, ranjeno šest osoba!
Next articleDubl obradovao Srbiju i Novaka