Home Vijesti Već od naredne godine: Za ulazak u većinu zemalja EU trebaće nam...

Već od naredne godine: Za ulazak u većinu zemalja EU trebaće nam “putna dozvola”

175
0

Građani Bosne i Hercegovine od kraja 2022. za ulazak u zemlje Šengen zone moraće da posjeduju putnu dozvolu, čija cijena je sedam evra.

IZVOR: TANJUG/NIKOLA ANĐIĆ

Do sada smo zemlje Šengen zone mogli posjetiti bez viza i putnuh dozvola ukoliko se zadržavamo manje od 90 dana. Međutim, od kraja 2022. na snagu stupa Evropski sistem za putne informacije i odobrenja (ETIAS), što znači da će građani zemalja izvan Šengen zone morati prijavljivati ulazak.

Iz EU napominju da “nije u pitanju viza, već putna dozvola, slična onima kakve su potrebne za ulazak u SAD ili Australiju”.

U našem slučaju neće biti potrebne za posjetu Hrvatskoj, Irskoj, Kipru, Rumuniji i Bugarskoj, ali hoće za ostale zemlje EU, kao i za Švajcarsku, Norvešku, Island i Linhenštajn, zemlje koje su u Šengenu ali nisu dio EU.

Prijava se obavlja onlajn formularom, a prema tvrdnjama zvaničnika traje kratko, u 95 odsto slučajeva rezultirati automatskim odobrenjem. I koštaće sedam evra, a u pitanju je jednokratna naknada, dok putna dozvola važi tri godine i odnosi se na više putovanja. Troškovi od sedam evra odnose se na one koji imaju između 18 i 70 godina.

ETIAS je elektronski sistem kojim EU želi da vodi evidenciju o putnicima iz zemalja koje nisu u Šengen zoni, a takođe im nije potrebna ni viza za ulazak. Evropska komisija predložila je uspostavljanje ovog sistema još u novembru 2016. godine, a tadašnji predsjednik EK Žan-Klod Junker obrazlagao je ideju time da “moramo znati ko prelazi naše granice. Na ovaj način znaćemo ko putuje u Evropu prije nego što uopšte stignu ovdje”.

Kako bi se prijavili na ETIAS, putnici moraju imati validan pasoš, adresu elektronske pošte i debitnu ili kreditnu bankovnu karticu. Prilikom popunjavanja, između ostalog, potrebno je navesti osnovne biografske podatke, uključujući ime i prezime, datum rođenja i državu u kojoj ima prebivalište. Mediji dalje navode da će biti potrebni i detalji iz pasoša, a na kraju procesa i da odgovore na set bezbjednosnih i zdravstvenih pitanja.

“Evropska komisija je osmislila ETIAS za građane Bosne i Hercegovine kako bi unaprijed provjerila putnike na sve potencijalne rizike ili prijetnje prije nego što stignu u šengenski prostor, kako bi se ojačala sigurnost granica Evrope. ETIAS će tako pomoći da se zatvori važan jaz u pogledu informacija i bezbjednosti. Putnici iz zemalja koje imaju koristi od bezviznog režima putovanja u EU, uključujući one iz regiona Zapadnog Balkana, nastaviće da tako putuju”, stoji na sajtu sistema ETIAS.

Osim za građane zemalja našeg regiona, ETIAS će važiti za još 60 zemalja svijeta.

Previous articleKorona u Srpskoj: Preminulo 14 osoba, zaraženo još 218
Next articlePogrešnog čoveka godinama držali u ludnici