Home Sport Fudbal Evo kako je Mesi pobijedio Levandovskog!

Evo kako je Mesi pobijedio Levandovskog!

192
0
IZVOR: TWITTER/SCREENSHOT/@FRANCEFOOTBALL

Ovako je proteklo glasanje za najboljeg fudbalera u izboru Frans fudbala! Pročitajte kako funkcioniše sistem.
Nakon što je Lionel Mesi na iznenađenje mnogih odnio kući sedmu Zlatnu loptu ispred Roberta Levandovskog, objavljeni su i detalji glasanja. Tako se saznalo da dvojica igrača nisu dobila nijedan poen u glasanju za mjesto u Top 5 najboljih igrača.

To su Luka Modrić, osvajač Zlatne lopte iz 2018. godine i kapiten prvaka Evrope, Čelsija, Sezar Aspilikueta. Njih dvojica završila su na 29. poziciji u ukupnom izboru.
Kako funkcioniše glasanje? Tako što uredništvo Frans fudbala sastavi spisak od 30 imena fudbalera, a onda novinari koji prate fudbal iz više zemalja učestvuju u žiriju, koji bira laureate.

Poslije sastavljanja žirija, članovi odaberu svojih “Top 5” igrača sa spiska od 30 imena i onda ih raspoređuju po tome ko je najbolji, ko je drugi, treći… Pravila koja članovi žirija moraju da poštuju sastoje se od tri tačke – invidualni i timski nastup igrača tokom godine, klasa igrača (talenat, ali i fer-plej), kao i opšta ocjena igračeve karijere.
Najbolje rangirani igrač u izbori svakog novinara dobija po šest bodova, drugoplasirani dobija četiri, trećeplasirani tri, četvrtoplasirani dva i petoplasirani bod.

Kada svaki član žirija odabere svoju “petorku” igrača, onda se ukupan broj poena sabira i igrač sa najvećim brojem bodova dobija glavnu nagradu. Ako se dogodi da dvojica fudbalera imaju isti broj poena, onda će pobijediti onaj koji je češće stavljan na prvo mjesto.


U ovogodišnjem izboru, ovo je broj glasova koji su dobili igrači u “Top 10” društvu:

Leo Mesi 613
Robert Levandovski 580
Žoržinjo 460
Karim Benzema 239
Ngolo Kante 186
Kristijano Ronaldo 178
Mohamed Salah 121
Kevin De Brujne 73
Kilijan Mbape 58
Đanluiđi Donaruma 36

Previous articleNapitak koji se pije širom svijeta produžava život i smanjuje rizik od bolesti
Next articleNesreća kod Sarajeva: Voz usmrtio migranta