Home Vijesti Josipović i ostali oslobođeni optužbi za zločine u Srebrenici

Josipović i ostali oslobođeni optužbi za zločine u Srebrenici

378
0

Sud BiH oslobodio je Miodraga Josipovića, Branimira Tešića, Dragomira Vasića, Danila Zoljića i Radomira Pantića optužbi za učešće u djelimičnom istrebljenju bošnjačkog stanovništva istočne Bosne

IZVOR: SRNA (ARHIVSKA FOTOGRAFIJA)

“Tužilaštvo nije dokazalo prisustvo namjere optuženih za istrebljenje”, rekla je predsjedavajuća Sudskog vijeća Minka Kreho.

Ona je dodala da prisustvo policije na određenim lokacijama nije bilo dovoljno za osuđujuću presudu, prenosi Birn.

Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti u Bratuncu, Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu, Vasić načelnik zvorničkog Centra javne bezbjednosti, Zoljić komandant Posebnih jedinica policije, a Pantić kao bivši komandir Prve čete Posebnih jedinica policije.

Troškovi postupka, koji je trajao više od šest godina, padaju na teret budžeta.

Na danas izrečenu prvostepenu presudu dozvoljena je žalba.

CVJETINOVIĆ: PRVA PRAVIČNA PRESUDA SUDA BiH KADA JE U PITANJU SREBRENICA

Predsjednik Opštinskog odbora SDS-a u Srebrenici Momčilo Cvjetinović ocijenio je da je Sud BiH prvi put donio realnu i pravičnu presudu, bez političkih uticaja onih koji su lobirali i donosili odluke na štetu Srba u predmetima koji se odnose na Srebrenicu, oslobađajući optužbe za genocid Miodraga Josipovića i još četvoricu policijskih službenika u Bratuncu.

On je izrazio nadu da je ovo prekretnica u radu Suda i Tužilaštva BiH u predmetima koje vode protiv Srba i da će ubuduće pravično sagledavati činjenice i donositi nepristrasne odluke.

“Nažalost, mnoge izrečene neopravdane presude Srbima ostaju na snazi. Očekujem da će vlast Republike Srpske i osuđenici ubrzo zatražiti reviziju svih tih presuda i da će do toga doći sagledavanjem stvarnog činjeničničnog stanja. Nadam se da će se prekinuti praksa proglašavanja Srba ratnim zločincima bez obzira na dokaze, što je u prethodnim godinama bila redovna pojava u radu Suda BiH”, ocijenio je Cvjetinović.

(Srna)

Previous articleJović blizu novog angažmana
Next articleBeograd: Obala rijeke Save od danas – Obala jasenovačkih žrtava