Home Zdravlje Napitak koji se pije širom svijeta produžava život i smanjuje rizik od...

Napitak koji se pije širom svijeta produžava život i smanjuje rizik od bolesti

156
0
IZVOR: SHUTTERSTOCK/SYDA PRODUCTIONS

Jedan napitak smanjuje rizik od srčanih bolesti i produžava životni vijek!
Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrtnosti u svijetu, ali jedan napitak koji se pije širom svijeta mogao bi da pomogne u prevenciji, a samim tim i da produži život.

Istraživanje objavljeno u Evropskom žurnalu preventivne kardiologije pokazalo je da je čaj “magični” napitak koji produžava životni vijek. Međutim, nije stvar samo popiti čaj, važno je i odabrati pravi.

U studiji je analizirano više od 100.000 ljudi sa istorijom raka, infarkta ili moždanog udara. Podijeljeni su u dvije grupe – oni koji piju čaj tri ili više puta nedjeljno i oni koji ne piju.

U narednih sedam godina, koliko su ih naučnici pratili, utvrdili su da oni koji su pili čaj imaju 20 odsto manji rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, a manje su i šanse da umru od tih uzroka.

Takođe, ispostavilo se da oni koji redovno piju čaj imaju 15 odsto manji rizik od smrti izazvane bilo kojim uzrokom.

Analizom podataka utvrđeno je da bi pedesetogodišnjaci koji redovno konzumiraju ovaj napitak mogli da obole od koronarnih bolesti srca ili da dobiju moždani udar 1,41 godinu kasnije od onih koji ne piju čaj.

“Efekti čaja u zaštiti zdravlja su izraženiji što je prisutnija navika ispijanja ovog napitka. Studije su pokazale da bioaktivni sastojci čaja, polifenoli, ne mogu dugotrajno da ostanu u tijelu. Zato je važno da se čaj unosi redovno u dužem periodu da bi se stekao kardioprotektivni efekat”, kaže jedan od vodećih autora studije Dongfeng Džiju.

U istraživanju, samo osam odsto učesnika je pilo crni čaj, dok ih je 49 odsto konzumiralo zeleni.

Vodeći autor dr Šinjen Vang kaže da su najveći efekti primijećeni kod zelenog čaja i najviše kod onih koji ga redovno piju

Razlog tome je, kako je objašnjeno, to što je dobar izvor polifenola, koji su veoma važni u odbrani od kardiovaskularnih bolesti.

Crni čaj ima manje efekte na kardiovaskularno zdravlje jer se obično fermentiše, prilikom čega polifenoli oksidiraju. Takođe, mnogi u ovaj čaj dodaju mlijeko jer ima jači, gorak ukus, što dodatno uništava njegova pozitivna dejstva.

(MONDO)

Previous articleDa li je Levandovski pokraden!?
Next articleEvo kako je Mesi pobijedio Levandovskog!