Home Lifestyle Nikada ne ostavljajte svijeću da gori ovoliko dugo

Nikada ne ostavljajte svijeću da gori ovoliko dugo

153
0

Niste svjesni koliko je opasno, čak i kada mislite da vodite računa

IZVOR: YOUTUBE/MILKANDHONEYLIFE

Koliko dugo smije da gori svijeća? O ovom pitanju vjerovatno nikada niste razmišljali, a kad čujete šta kažu stručnjaci…

Kako vrijeme postaje hladnije i brže pada veče, svijeće su jedan od način ada dom učinite prijatnijim i ljepšim tokom ove najsumornije sezone. Ali ako ste neko ko ih drži upaljene neprestano, trebalo bi da budete svjesni da postoje ozbiljne posljedice ako ih ne koristite odgovorno. Na kraju krajeva, svaki put kada postoji otvoreni plamen, rizikujete da se desi veći i mnogo ozbiljniji požar. Jedna od najvažnijih stvari koje treba imati na umu kod svijeća jeste da ne smije da gori previše dugo.

Pa tako, stručnjaci upozoravaju da nikada ne dozvolite da svijeća gori duže od četiri sata!

Prema riječima stručnjaka “Good Light Candles”, trebalo bi da se pridržavate uputstava proizvođača, ali “po pravilu, svijećama ne treba dozvoliti da gore duže od četiri sata”. Nakon tokom vremena mogli bi da počnu da se dešavaju određeni problemi…

Postaju “nestabilne” ako su dugo upaljene

Stručnjaci iz “Good Light Candles” objašnjavaju da svijeća koja gori duže od četiri sata dovodi do toga da se ugljenik skuplja na fitilju, a to je čini “nestabilnom”.

“Ovo može dovesti do opasno velikog plamena, dima i čađi”, ističu stručnjaci. Najočiglednija posljedica “neposlušnog” plamena je širenje vatre – ali to nije jedini problem sa ostavljanjem svijeće satima bez nadzora. Prema “Candleers Candle Co.”, predugo gorenje svijeće “nije dobro za svijeću, posudu u kojoj stoji, vašu kuću, pa i vaše zdravlje.

Može oštetiti vosak i posudu

Profesionalci iz “Candleers Candle Co.” napominju:

“Većina proizvođača predlaže da svijeća bude upaljena najmanje jedan, a najviše četiri sata u kontinuitetu”. Nakon tog vremena, nagomilavanje ugljenika ne samo da stvara nestabilan plamen – ono takođe može da “prouzrokuje neravnomjerno topljenje voska, stvaranje čađi, pa čak i da oštetiti posudu u kojoj se drže”.

Ako se vosak neravnomjerno istopio, to skraćuje životni vijek svijeći. Ali iz “Candleers Candle Co.” dodaju da ostavljanje svijeće da gori predugo takođe može da pomeri fitilj.

“Kada je fitilj pomjeren od centra, onda svijeća gori neravnomjerno, tako da ni jedan sat nije dovoljan da se vrh svijeće otopi. Ovo će takođe učiniti jednu stranu posude (tegle) ekstremno vrućom”, objašnjavaju. Sve ovo zajedno može da utiče da vam se na zidu ili plafonu stvori čađ, pa čak i da se razbije staklena ili keramička posuda u kojoj se drži. Ako, pak, koristite metalne posudice, predugo gorenje svijeće će dovesti do pregrevanja dna, što znači da lako može da se “zalijepi” za sto ili dio namještaja na kojoj je držite.

Zato se male svijeće sa metalnim uloškom prave da traju tačno četiri sata i predstvalju najbezbjednije rješenje.

Previous articleNavijači u Bijeljini poručili: “Neće proći finta Rio Tinta”
Next articlePijan prijetio bivšoj djevojci i njenom momku