Home Vijesti Postignut dogovor rudara i Vlade FBiH, samo dvije tačke sporne

Postignut dogovor rudara i Vlade FBiH, samo dvije tačke sporne

163
0
IZVOR: SAMIR JORDAMOVIĆ, ANADOLIJA

Većina tačaka dnevnog reda usvojena je na sastanku pregovaračkog tima o zahtjevima Sindikata radnika rudnika u FBiH u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

Sastanak je završen, a predsjednik Sindikata Sinan Husić je rekao da je usvojeno 11 od 13 tačaka dnevnog reda, prenosi “Avaz”.

“Sutra ujutro ćemo nastaviti pregovore”, rekao je Husić.

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika juče je na vanrednoj sjednici u Tuzli usaglasio listu od 13 zahtjeva, a među njima su poziv Parlamentu i Vladu FBiH da najkasnije do 1. decembra realizacijom tih zahtjeva obezbijede uslove za prekid radničkog neposluha i početka proizvodnje u rudnicima.

Među zahjtevima su smjene generalnog direktora “Elektoprivrede BiH” i Rudnika uglja “Kreka” u Tuzli, zadržavanje dostignutog nivoa materijalnih prava zaposlenih, obustavljanje primjene novih pravilnika o radu i radnom učinku u rudnicima i njihovo usaglašavanje kroz socijalni dijalog.

Traže i uvezivanje radnog staža rudarima koji ispunjavaju uslove za penziju, kreiranje programa izmirivanja obaveza po ovom osnovu u narednim godinama.

Previous articleDodik: Predstojeća posebna sjednica NSRS u rangu pet najvažnijih
Next articleDa li je Levandovski pokraden!?