Home Vijesti Malo sunca, malo oblaka – oprez zbog jakog vjetra

Malo sunca, malo oblaka – oprez zbog jakog vjetra

354
0
IZVOR: ENVATO

U BiH će danas biti umjereno oblačno, uz povremene sunčane periode. Na putevima oprez zbog mraza i klizavih kolovoza.

Vjetar će u prvom dijelu dana u Hercegovini biti umjeren do jak sjeverni, a poslije podne u sjevernim predjelima u skretanju na umjeren do pojačan zapadni i jugozapadni, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Meteoalarm BiH izdao je upozorenje na pojačan vjetar na području Banjaluke, Prijedora, Foče i Trebinja, sa udarima jačim od 40 kilometara na čas.
Najviša temperatura vazduha biće od jedan do sedam, na jugu do 10 stepeni Celzijusovih, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha izmjerena jutros: Han Pijesak i Kalinovik minus pet, Mrkonjić Grad i Sokolac minus četiri, Nevesinje i Gacko minus tri, Novi Grad, Ribnik, Šipovo, Bihać i Livno minus dva, Doboj, Gradiška, Srebrenica, Sarajevo i Bugojno minus jedan, Višegrad, Tuzla i Zenica nula, Bijeljina i Bileća jedan, te Trebinje i Mostar tri stepena Celzijusova.

Na Sokocu, Han Pijesku i Kalinoviku jutros je izmjereno 25 centimetara snijega, u Nevesinju 14, a Gacku pet centimetara.

Stanje na putevima
Zbog jutarnjeg mraza, kolovozi su na većini puteva u Republici Srpskoj klizavi, a u višim planinskim predjelima mjestimično zasniježeni, saopštio je Auto-moto savez Republike Srpske.

Saobraćaj je, zbog smetova, obustavljenna dijelu regionalnog puta Ulog-Klanci, na prevoju Morine.

Kolovozi su zasniježeni na putevima Trnovo-Foča preko Rogoja, Foča-Gacko prevoj Čemerno, Vlasenica-Han Pijesak preko Han Pogleda, Mrkonjić Grad–Mliništa i Kneževo-Ugar.

Učestali su odroni na svim dionicama u usjecima i pored kamenih kosina.

Zbog izvođenja radova na rekonstrukciji magistralnog puta Draksenić-Vrbaška jedan-Vrbaška dva obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila i preusmjerava se na alternativni pravac Gradiška-Banjaluka-Prijedor-Kozarska Dubica.

Izmijenjen je režim saobraćaja na spoju magistralnih puteva Kobaš-Derventa-Žirovine i Derventa /Žirovine/-Vrhovi, na putu Rudanka-Doboj jedan, Bakračuša-Nevesinje, Kozarska Dubica-Draksenić-Jasenovac, Banjaluka /Rudarska/-Stari Majdan, Gradiška-Nova Topola, Kotor Varoš-Obodnik, Bistrica-Pale jedan i Bistrica-Podgrab jedan, Šipovo-Novo Selo, Dobro Polje–Jažići–Grajsoljci, Tedin Han-Križ.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta, na magistralnom putu Brod na Drini-Granični prelaz Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

Radi bušačko-minerskih radova na magistralnom putu Brod na Drini-GP Šćepan Polje u opštini Foča od 8.00 do 16.00 časova dolaziće do povremenih obustava saobraćaja u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja vozila.
Zbog radova u tunelu “Ugar” na dionici magistralnog puta Crna Rijeka-Ugar izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

Zbog deminiranja do 15.00 časova dolazi do polučasovnih obustava saobraćaja u Vojkovićima, Klakaru Donjem i Gornjim Božincima.

Zbog rekonstrukcije dionice regionalnog puta Jezero-Šipovo saobraćaj će se povremeno obustavljati od 7.00 do 17.00 časova po potrebi, u trajanju do jedan čas.

Na dionici lokalnog puta Laništa-Marković Polje saobraćaj će biti povremeno obustavljan od 8.00 do 16.00 časova zbog deminiranja.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina-Gornja Vijaka.

Na putnim pravcima Stanić Rijeka-autoput-Banjaluka i Granični prelaz Rača-Obudovac kretaće se prevoz vangabaritnog tereta, a vozači treba da poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

Na snazi je zabrana za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 12,5 tona na regionalnom putu Polje-Podnovlje, za teretna vozila ukupne mase preko 30 tona na nadvožnjaku u mjestu Trn, a na dionici Brod na Drini-Šćepan Poljeza sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Previous articleNakon žestoke tuče i pucnjave u kafiću ranjene dvije osobe
Next articleMinibus se survao u provaliju duboku 300 metara, poginulo 10 osoba