Home Vijesti Proizvođač “Mocart kugli” ide u stečaj!

Proizvođač “Mocart kugli” ide u stečaj!

188
0
IZVOR: PIXELJOY / SHUTTERSTOCK.COM

Poslastičarnice u Beču i Salcburgu nedjeljama su zatvorene zbog nedostatka turista.

Kompanija “Salzburg Schokolade”, poznata po “Mocart kugli”, sa sjedištem u Grödigu, u ponedjeljak je podnijela zahtjev za bankrot Regionalnom sudu u Salzburgu, potvrdio je sindikat GPA Salzburg. Za sindikalnog lidera Mičela Hubera, ovaj zahtjev tradicionalne kompanije, predstavlja “iznenađenje”.

Sindikalci već u utorak žele da o situaciji razgovaraju sa radničkim vijećem i rukovodstvom preduzeća i informišu zaposlene.

Za sada se navodi da su osoblje i klijenti o bankrotu bili obaviješteni samo putem mejla. Trenutno je nejasno da li će se poslovanje nastaviti, a oko 140 radnih mjesta je pred otkazom neposredno prije Božića. U mejlu se kao razlog bankrota navodi da je kompanija teško pogođena pandemijom korone od 2020 godine.

Generalni direktor Kristijan Šigerl razloge pada prodaje vidi u nedostatku turista i izostanku događaja kao i one veće rođendanske i svadbene proslave. Poslastičarnice u Beču i Salcburgu nedjeljama su zatvorene zbog nedostatka turista.

Uprkos novim kupcima u izvoznom poslovanju i državnoj korona pomoći, i ove godine, kao i prethodne godine, biće napravljen značajan gubitak. “Trenutna blokada i značajno povećanje troškova sirovina, energije, plata, logističkih troškova i materijala za pakovanje bili su dodatni razlozi”, rekao je Šigerl.

Zbog toga je podnesen zahtjev za bankrot. Prema ekonomskom kompasu, prodaja za 2019. iznosila je 28,72 miliona evra.

Kompanija proizvodi i “Bobi čokolade”, “Maria Terezija taler” i “Salcburg konfiseri”. Osim toga, kompanija snabdjeva pekare i poslastičarnice pod brendom “nordpol” poluproizvodima kao što su nugat, marcipan, kuvertiri, vafli ili glazure.

Kompanija je osnovana 1897. pod imenom “Rajsigl fabrika slatkiša” u gradu Salcburgu, i preseljena je 1956. u Gredig.

(MONDO)

Previous articleUkoliko danas ne uradite OVU stvar, sutra ćete se GORKO kajati!
Next article“Lažni Dodik” Maljutka uručio priznanje Viškoviću