Home Vijesti Protest penzionera u Zenici: Traže povećanje penziaj za 10 odsto

Protest penzionera u Zenici: Traže povećanje penziaj za 10 odsto

146
0
IZVOR: FENA/VEHID BEGUNIĆ

Nekoliko hiljada penzionera okupilo se danas u Zenici na protestu Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona, sa kojeg su poručili da žele povećanje penzija u Federaciji BiH za 10 odsto do kraja ove godine, te i bolju zdravstvenu zaštitu.

Predsjednik ovog saveza Mustafa Trakić rekao je da je na području Zeničko-dobojskog kantona 60.000 penzionera, od kojih 36.000 ima penziju od 382 KM.

Trakić je naglasio da su nekoliko puta dobijali obećanja o povećanju penzija, ali se to nije dogodilo.

“Danas kažemo – dosta. Nema obećanja, od obećanja se ne živi. Danas je konkretan naš zahtjev ovdje, u Zenici, nadam se da će se nastaviti i širom Federacije je 10 odsto povećanje penzija i nema drugog razgovora”, rekao je Trakić, prenose federalni mediji.

Penzioneri su istakli da su svjesni socijalne, političke i ekonomske situacije u društvu, ali zahtijevaju da “teret svi podjednako nose”.

Predsjednik Skupštine kantonalnog Saveza penzionera Šefik Zvekić rekao je da se ovom skupu nisu odazvala udruženja iz Tešnja i Olova, ali da se nada da će im se u budućnosti i oni priključiti u ostvarivanju prava penzionera.

Predsjednik Udruženje penzionera grada Zenica Emin Sijerčić istakao je da su zahtjevi penzionera opravdani i dokumentovani, da postoji suficit u Federalnom zavodu PIO/MIO, te da Vlada FBiH može hitno reagovati i povećati penzije.

Sijerčić je naveo i da penzioneri zahtijevaju izmjene i dopune Zakona o PIO/MIO, da se mogu liječiti u svim zdravstvenim institucijama u FBiH.

Penzioneri od kantonalne Vlade očekuju da im se pod istim uslovima omogući da se mogu liječiti i u privatnim zdravstvenim ustanovama, te proširenje esencijalne liste lijekova.

Previous articleVeliki mjesečni horoskop za decembar
Next articleSudiji iz Prijedora 10 mjeseci zatvora i dvije godine zabrane obavljanja dužnosti