Home Vijesti Sudiji iz Prijedora 10 mjeseci zatvora i dvije godine zabrane obavljanja dužnosti

Sudiji iz Prijedora 10 mjeseci zatvora i dvije godine zabrane obavljanja dužnosti

155
0
IZVOR: MONDO/BOJANA ZIMONJIĆ JELISAVAC

Sudija iz Prijedora Drena Marin osuđena je danas u Okružnom sudu Banjaluka na 10 mjeseci zatvora zbog više krivičnih djela povreda zakona od strane sudije. Takođe, izrečena joj je mjera zabrane obavljanja dužnosti sudije na dvije godine.

Optužnica ju je teretila da je kao branioca po službenoj dužnosti, u više postupaka, postavljala svoju sestru Sandu Zubanović, advokaticu iz Prijedora, i tako joj nezakonito omogućila zaradu.

Djela su počinjena od 5. januara 2011. do 2. novembra 2016. godine kada je Marin radila kao sudija Osnovnog suda u Prijedoru. U međuvremenu je otišla da radi u Okružni sud, ali je nakon podizanja optužnice suspendovana.

Optužnicom joj je stavljano na teret da je nezakonitosti počinila u vršenju službene dužnosti i to u 16 predmeta u kojima je postupala kao sudija u postupku protiv maloljetnika.

„Sa ciljem pribavljanja imovinske koristi advokatici S. Z. iz Prijedora optužena je donosila nezakonita rješenja kojima je tu advokaticu postavljala za branioca po službenoj dužnosti, te su joj isplaćivane nagrade na ime troškova zastupanja odbrane, čime je pribavljena imovinska korist u iznosu od 7.285 maraka“ navodilo se u optužnici Republičkog javnog tužilaštva.

Dodaje se da je donošenjem nezakonitih rješenja optužena povrijedila odredbe Zakona o krivičnom posupku RS, koje su bile na snazi u trenutku donošenja rješenja.

„Zakonom je, između ostalog, propisano da sudija ne može vršiti sudijsku dužnost ako mu je branilac osumnjičenog srodnik po krvi u pobočnoj liniji do četvrtog stepena“, istakli su iz Tužilaštva.

Previous articleProtest penzionera u Zenici: Traže povećanje penziaj za 10 odsto
Next articleSplit: Ušao u trgovinu i ubio radnicu nožem