Home Izdvojeno Milan Radović otkrio koliko plaća poreza Republici Srpskoj

Milan Radović otkrio koliko plaća poreza Republici Srpskoj

1329
0

Večerašnjim saopštenjem objavljenim na portalima RTV BN i Srpskainfo, a koje je ujedno i odgovor Vladi, Milan Radović je otkrio koliko novca njegova firma uplaćuje na ime poreza i doprinosa u Republici Srpskoj.

Dr Milan Radović, narodni poslanik u NSRS, profesor na ekonomskom fakultetu, banjolučki biznismen i zamjenik predsjednika SDS-a, za razliku od mnogih kolega u politici i preduzetništvu, transparentno je otkrio iznos koji je njegova kompanija u Republici Srpskoj uplatila na ime poreza, doprinosa i PDV-a.

Prije toga, Radović je oštro prokomentarisao saopštenje Vlade Republike Srpske u kojem je optužen da iznosi neistine:

„Što se tiče podataka koje sam iznio, a koje Vlada osporava, oni su argumentovani i uzeti iz Izvještaja o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci ove godine. Ponavljam, neka me slobodno demantuju ukoliko u navedenom periodu nisu povećali dug za oko 480 miliona KM ili ukoliko nisu, po osnovu doprinosa za Fond PIO, prikupili 484 miliona KM od neophodnih 598 miliona KM“, navodi Radović.

To znači, dodaje on, da je za prvih šest mjeseci po osnovu doprinosa za PIO prikupljeno 114 miliona КM manje nego što je neophodno za isplatu penzija. Takođe, ističe da nas Vlada konstantno zadužuje, a da obaveze koje je preuzela ne može da izvršava bez novih zaduženja, niti može da postigne zadovoljavajući nivo likvidnosti.

Radović je odgovorio i na pitanje Vlade, a koji je naveden u zvaničnom saopštenju, da otkrije „kakav je poreski obveznik“.

Što se tiče njega kao poreskog obveznika, kaže da redovno i na vrijeme izmiruje svoje obaveze. Zaključno sa 31. 10. 2021, preduzeće koje je u njegovom vlasništvu u Republici Srpskoj je izmirilo: 160.000 KM na ime poreza i doprinosa; 294.000 KM na ime PDV; 30.000 KM na ime poreza na dobit.

„Dakle, uplaćeno je 484.000 KM na ime direktnih poreza i doprinosa, kao i na ime PDV. Dok se predstavnici vlasti bave sa mnom iz političkih razloga, i to na jedan medijski prizeman način, javnost u Republici Srpskoj nije čula nijedan konkretan i jasan argument od njih. Štaviše, njihova lična interesovanja su isključivo usmjerena ka poslovima koji se finansiraju iz budžeta, ali i ka prikrivanju vlastitih afera koje su proizašle iz toga. Na žalost takvih pojedinaca iz vlasti, dolazi vrijeme kada će se oni morati suočiti sa katastrofalnim rezultatima upravljanja, ali i širim posljedicama istih, koje su ostavili iza sebe u proteklih 15 godina“, ističe Radović.

„Zvanično saopštenje Vlade koje je upućeno meni, zaista je maliciozno i prizemno. Umjesto konkretnih odgovora i demanta mojih navoda o ekonomskoj situaciji, Vlada bira populistički i jeftin način komunikacije. To, samo po sebi, govori dovoljno“, oštro je zaključio dr Milan Radović.

Previous articleDodik je preživio prvi udar, kriza će trajati do izbora
Next articleHirurškinja pacijentu amputirala pogrešnu nogu