Home Sport Fudbal Revolucija u fudbalu – Svjetsko prvenstvo sa 68 timova?!

Revolucija u fudbalu – Svjetsko prvenstvo sa 68 timova?!

413
0
IZVOR: PROFIMEDIA/AFP PHOTO/UEFA/HAROLD CUNNINGHAM

UEFA još nikome zvanično nije predložila ovo, ali bi ovakva inovacija zaista bila revolucionarna.

Predsjednik UEFA Aleksandar Čeferin govorio je nedavno za HRT o mnogim aktuelnim temama, pa se tako dotakao i ideje da se Svjetsko prvenstvo igra na svake dvije godine.

UEFA se oštro protivi toj ideji i to je Slovenac koji je na čelu evropske fudbalske asocijacije još jednom izričito ponovio.

“Ta ideja je mrtva već, a bila je još aktuelna prije mjesec dana. Ideja je loša jer je njihov prijedlog da se svake dvije godine igra Svjetsko prvenstvo i svake dvije godine Evropsko prvenstvo. To znači svako ljeto mjesec dana turnira. Igrači već sad previše igraju, zamislite da poslije te teške sezone svake godine još mjesec dana igraju jedno veliko takmičenje”, objasnio je Čeferin.

On je takođe istakao da bi se u tom slučaju velika fudbalska takmičenja poklapala sa još nekim sportskim događajima.

“Drugo to bi potpuno kanibalizovalo ženski fudbal. Jer ženski fudbal sada igra u onim godinama kada nema muških prvestava, što je dobro za promociju ženskog fudbala. Ako bi to sve bilo u isto vrijeme mnogo manje ljudi bi pratilo ženski fudbal. Olimpijske igre bi bile istovremeno sa SP u fudbalu, što opet kanibalizuje druge sportove. Ideja je suluda,mislim da ne pretjerujem kada to kažem”, dodao je on.

Slovenac je na kraju iznio njegovu ideju kako bi fudbal mogao da se razvija, a ona takođe reformiše Svjetsko prvenstvo.

“UEFA ima tri puta veći budžet od FIFA, a ako bi se to desilo mi bismo dobili više novca. Ali bi savezi izgubili jer bi kvalifikacije bile drugačije. Ti ne razvijaš fudbal ako se igra prvenstvo na svake dvije godine jer će uvijek iste reprezentacije da igraju, možda će se pet promijeniti. Da bi razvijao fudbal možda je potrebno svjetsko prvenstvo od 68 reprezentacija. Možda bi morao da podijeliš malo od ogromnih FIFA rezervi, da se pravi malo infrastruktura”, izložio je on svoju ideju.

Previous articleOptužili Srbina za prevaru “tešku” 31.000.000 €, on tvrdi da je nevin!
Next articleTužilaštvo ZDK: Kasumović je za nas u bjekstvu