Home Vijesti Crna hronika Sipa češlja na 12 lokacija u Zenici: Na meti gradonačelnik i saradnici

Sipa češlja na 12 lokacija u Zenici: Na meti gradonačelnik i saradnici

308
0
IZVOR: FENA/VEHID BEGUNIĆ/ARHIVA

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) BiH jutros su na 12 lokacija u Zenici započeli pretrese s ciljem dokumentovanja nezakonitih aktivnosti i odgovornih osoba u ovom gradu, rečeno je Srni u Sipi.

Portparol Sipe Jelena Miovčić izjavila je da se pretresi sprovode pod nadzorom i uputstvima postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva u Zenici.

“Pretresi su u toku i provode se u saradnji sa policijskim službenicima Federalne uprave policije, MUP-a Srednjobosanskog kantona i MUP-a Republike Srpske”, dodala je Miovčić.

Prema pisanju federalnih medija, akcija Sipe rezultat je višemjesečne istrage protiv gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića i drugih koji su osumnjičeni za krivična djela koja se dovode u vezi s poslovanjem “Zenicatransa”.

Federalni mediji navode, pozivajući se na nezvanične izvore, da je uhapšeno devet lica, a da bi trebalo da bude uhapšen i Kasumović, prenijela je Srna.

Kasumović: Ovo je montiran proces
Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović nakon jutrošnjih dešavanja i akcije SIPA u tom gradu, oglasio se na svom Facebooku.

“Poštovani sugrađani, dragi prijatelji ovog trenutka nalazim se u pratnji policijskih službenika koji samo ispunjavaju zadatke koje su pred njih postavili kriminalna SDA i kriminalni dijelovi Tužilaštva. Moje spektakularno i filmsko privođenje, režirali su bolesni umovi među kojima ima kvarnih političara, tužilaca i novinara na čije sam Vas djelovanje u ovih pet godina bezbroj puta upozoravao”, naveo je Kasumović.

Kako je dodao “da se radi o politički montiranom procesu jasno je obzirom da je obzirom da je Gradska uprava stotinjak metara od Tužilaštva ZDK, suda i MUP-a”.

“Ako istražiteljima trebala bilo kakva izjava, mogli su me pozvati. Odazvao bih se, kao što sam radio i desetine puta ranije tokom svoga gradonačelničkog mandata”, naveo je Kasumović.

“Cijenjene Zeničanke i Zeničani, Bosanci i Hercegovci, međunarodni zvaničnici u BiH, ja Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, moralna sam vertikala i nikakvim kriminalom nikada se nisam bavio. Ovdje se radi o borbi dobra i zla koje i na ovaj način pokušava prikriti SDA kriminal, kako bi se i mojim privođenjem skrenula pažnja sa njihovih afera „Diploma“, „Respiratori“… kao i poteza kriminalne kantonalne Vlade”, naveo je Kasumović.

(Mondo)

Previous articleOblačno uz sunčane periode, uveče kiša – oprezno u saobraćaju zbog poledice
Next articleNovi obrt u slučaju “mutiranog” soja korone