Home Izdvojeno Šmit o političkoj situaciji u BiH

Šmit o političkoj situaciji u BiH

460
0
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit rekao je da je situacija u Bosni i Hercegovini trenutno u lošem stanju te da je o tome govorio u svom izvještaju generalnom sekretaru i Savjetu bezbjednosti UN.

Posebno sam se osvrnuo na sve veću nefunkcionalnost države i huškačku retoriku. Najviše me brine upravo mogućnost njenog prerastanja u nešto gore – rekao je Šmit u gostovanju na Al Džaziri.

Kazao je kako nikada nije doživio da jedan takav izvještaj izazove toliko zanimanja u međunarodnim krugovima.

O najavama Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a, vezanih za povlačenje iz Oružanih snaga BiH, ali i “uspostavljaju vojske na nivou RS”, Šmit je rekao da je riječ o taktici, jer ne liči na trenutnu strategiju.

– Ali, taktiku je moguće jednostavno promjeniti i usmjeriti u pravcu svojevrsnog raspada. Kažu da Dodik traži mirno razdruživanje, što je samo po sebi protivno Dejtonskom sporazumu. Ali, dio čelnika i osoba na odgovornim pozicijama u zemljama regije smatra da mirno razdruživanje nije opcija i da postoji opasnost od širenja sukoba. U svakom slučaju, isključio bih mogućnost rata. Niko, pa ni Milorad Dodik sa svojim populističkim pristupom, ne povlači poteze koji bi vodili u rat. Ipak, njegove bi izjave mogle biti pogrešno shvaćene, stoga bismo trebali preduzeti nešto. Ne vidim opasnost od rata. Na nama je da spriječimo dalji razvoj takve situacije – rekao je, ozmeđu ostalog, visoki predstavnik u BiH.

Previous articleU solarnom punjaču za telefon pronađena droga
Next articleKada zaspim čujem djecu koja vrište i ljude kako se guše