Home Izdvojeno Španija: Omikron otkriven krajem novembra u kanalizaciji

Španija: Omikron otkriven krajem novembra u kanalizaciji

181
0
IZVOR: AVIAVLAD/ISTOCKPHOTO

Zdravstvene vlasti u španskoj regiji Katalonija saopštile su danas da su otkrile potencijalne tragove soja virusa korona omikron u uzorcima otpadnih voda krajem novembra.

Ako se potvrdi, to bi značilo da je varijanta bila prisutna u Kataloniji prije ili u isto vrijeme kada je prvi put prijavljena u južnoj Africi prije sedam dana.

Naučnici strahuju da bi ova varijanta sa velikim brojem mutacija mogla da se odupre vakcinama i produži pandemiju koja traje skoro dvije godine.

Španija je otkrila dva slučaja ove varijante i očekuje da će potvrditi još dva do kraja nedjelje, ali svi su kod ljudi koji su posjetili zemlje u kojima je omikron potvrđen.
“U ovom trenutku ono što imamo su znakovi. U nekim oblastima Katalonije postoje neki uzorci sa specifičnim mutacijama povezanim sa ovom varijantom”, rekla je regionalni šef javnog zdravlja Karmen Kabezas na konferenciji za novinare.

Ona je dodala da bi mogli biti kompatibilni i sa alfa varijantom.

Pi-si-ar testovi genetskog sekvenciranja će utvrditi da li je omikron, čije je prisustvo u južnoj Africi objavljeno 25. novembra, već u to vrijeme kružio Katalonijom.

Holandski zdravstveni zvaničnici rekli su juče da je ova varijanta otkrivena u Holandiji 19. novembra, prije nego što su iz Južnoafričke Republike stigla dva aviona sa virusom.

(Srna)

Previous articleRukama hvatala sječivo u pokušaju da se odbrani
Next articleDr Dunjić upozorio – zbog ovoga nam mozak “šlajfuje”!