Home Vijesti Crna hronika Supruga El Čapa osuđena na tri godine zatvora

Supruga El Čapa osuđena na tri godine zatvora

147
0
IZVOR: PROFIMEDIA

El Čapova žena priznala sve za šta je sud u Vašingtonu optužio, dobila tri godine zatvora.

Supruga ozloglašenog meksičkog narko bosa Hoakina “El Čapa” Guzmana osuđena je na tri godine zatvora zbog svoje uloge u pomaganju njegovom kartelu Sinaloa.

Ema Koronel Aispuro (32) izjasnila se krivom u junu po optužbama koje se kreću od zavjere do ilegalne distribucije droge. Takođe je priznala da je pomogla Guzmanu da pobjegne iz meksičkog zatvora. Ema je mogla je da se suoči sa doživotnim zatvorom, ali su američki tužioci tražili kraću kaznu nakon što je izrazila kajanje.

Njen suprug 64- godišnji “El Čapo” trenutno služi doživotnu kaznu u Koloradu. Prema sudskim dokumentima, bivša kraljica lepote Koronel Aispuro bila je dio zavjere sa Guzmanom i drugim članovima kartela Sinaloa u cilju isporuke kokaina, heroina, metamfetamina i marihuane u SAD, ali i pranje para.

Vlasti SAD takođe vjeruju da je Koronel Aispuro odigrala “ključnu ulogu“ u pomaganju Guzmanu da pobjegne iz maksimalno obezbeđenog zatvora 2015. godine kupovinom imanja u blizini tog mesta. Guzman je uspi4o da pobjegne kroz tunele iskopane ispod – koji su imali sa vazdušne otvore i svjetla svjetlima, kojima se odvezao motociklom i došao do imanja u vlasništvu kartela.

Ema je “El Čapu” takođe dala sat sa GPS-om i prenosila poruke operativcima dok je bio unutra.

Na sudu u Vašingtonu u utorak, sudija Rudolf Kontreras takođe je naložio da se Emi oduzme skoro 1,5 miliona dolara i da bude pod nadzorom kad bude puštena na slobodu kada izađe iz zatvora.

Govoreći na španskom preko prevodioca, Ema Koronel Aispuro je rekla da je “iskreno zažalila zbog bilo kakve štetu koju sam možda učinila“.

Federalni tužilac Entoni Nardozi zatražio je četvorogodišnju kaznu ranije ovog mjeseca, rekavši da iako je njeno ponašanje “bilo značajno”, njena uloga je minimalna i da je “brzo prihvatila odgovornost za svoje kriminalno ponašanje”.

Koronel Aispuro je upoznala Guzmana kada je imala 17 godina i udala se za njega sljedeće godine.

Njen otac je osuđen na zatvor u Meksiku zbog optužbi za oružje 2017. Ujak, Ignacio Koronel Viljareal, smatran je jednim od najtraženijih ljudi Meksika sve dok nije ubijen u borbi sa meksičkom vojskom 2010. godine.

Njen advokat Džefri Lihtman rekao je da bi Koronel Aispuro mogla biti u opasnosti ako bi se ikada vratila u Meksiko, nakon medijskih izvještaja da je sarađivala sa američkim vlastima.

“Nisam siguran da bi se ikada mogla vratiti kući“, rekao je branilac.

U izricanju presude, sudija Kontreras je Emi poželio sreću u budućnosti, dodajući da se nada da će odgajati svoje dvije ćerke “u drugačijem okruženju nego što je ona odgajana”.

(MONDO)

Previous articleVožnja “pod gasom”: Mrkonjićanin vozio sa skoro 2,5 promila alkohola u krvi
Next articleOptužili Srbina za prevaru “tešku” 31.000.000 €, on tvrdi da je nevin!