Home Izdvojeno Uhapšen gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović

Uhapšen gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović

167
0
IZVOR: FENA

SIPA je jutros u Zenici pretresla 11 lokacija, a uhapšeno je 11 osoba u istrazi u vezi malverzacija povezanih sa transportnim preduzećem ”Zenicatrans”. Više federalnih medija javilo je da je među uhapšenima i gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović.

Nekoliko sati nije bilo jasno da li Kasumović priveden, odnosno da li je u bjekstvu, kako je saopštilo tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, ili nije kako je tvrdio njegov advokat.

On se da puta oglasio na Fejsbuku, tvrdeći da je bio na službenom putu. Kenan Uzunović iz političkog pokreta “Zenička inicijativa – Kasumović Fuad” rekao je da se Kasumović nalazi u prostorijama Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) BiH u Istočnom Sarajevu.

Uzunović je na konferenciji za novinare u Zenici rekao da je Kasumović “s obzirom na to da je bio na službenom putu, produžio pravo u sjedište Sipe, bez ikakve medijske hajke”, prenijeli su federalni mediji.

Iz SIPA je saopšteno da su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas okončali pretrese na 11 lokacija na području Zenice, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Organizovani kriminal“, „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, „Oštećenje povjerilaca“, „Prouzrokovanje stečaja“ i „Nesavjestan rad u službi“, propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

“U operativnoj akcija „Zenicatrans“ policijski službenici SIPA-e lišili su slobode 11 lica. Prilikom pretresa stambenih i službenih prostorija pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku. Lica lišena slobode sprovedena su u službene prostorije SIPA-e i nad njima je u toku kriminalistička obrada. Nakon okončanja navedenih radnji, lica lišena slobode biće predata u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona”, piše u saopštenju.

Previous articleSindikat poziva MUP da hitno uđe u ŠG “Čemernica”
Next articleEpidemiološka situacija u Srpskoj: Preminulo 15 osoba, 232 novozaražena