Home Izdvojeno Dodik ponosan na Rusiju: Srpska ima moćnu adresu da se čuju njeni...

Dodik ponosan na Rusiju: Srpska ima moćnu adresu da se čuju njeni problemi

313
0
IZVOR: YOUTUBE/RTRS/SCREENSHOT

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik veoma je ponosan na činjenicu da Republika Srpska u svijetu ima tako moćnu i veliku adresu kao što je Rusija na kojoj se čuju problemi Srpske.

Dodik je istakao da je impresivno da jedna mala Republika Srpska plijeni pažnju i samog predsjednika Vladimira Putina i te velike drage zemlje.

Putin je, kako je rekao Dodik, objektivan, koji nije ohrabrivao da se učini nešto što bi bilo loše prema drugome, već želi da podrži sve napore za miran i demokratski razvoj.

On je dodao da se u Rusiji traži način da se pomogne, a ne da se nametne, što on cijeni.

Rusija, objasnio je Dodik za RTRS, ima potrebu da podrži sve one koji žele stabilizaciju mira i da se traži modus da se taj mir održi na Balkanu, a oni sa zapada najčešće govore stereotipe ili nameću modele koji nisu realni, nisu održivi.

Tokom današnjeg sastanka Dodika i Putina u Moskvi najviše se pričalo o razvoju političke situcije, a ruski predsjednik je dao podršku međunarodnom pravu, poštovanju Dejtonskog sporazuma, održavanju mira i potrebi što većeg angažmana na razgovoru sa različitim partnerima.

Dodik je rekao da je ruski predsjednik dao podršku BiH u pogledu njenog teritorijalnog integriteta, činjenici da je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, kao i tome da samo oni, a ne operacije sa strane, mogu da dovedu do promjena, jer sve što bi bilo nametnuto loše bi prošlo u budućnosti.

“Razgovor nije bio o tome da se krivi neko treći već da se pokuša doći do zajedničkog stava se dođe do rješenja”, rekao je Dodik i dodao da je Putin upoznat o neimenovanju visokog predstavnika u Savjetu bezbjednosti i da je poručio da će Rusija ostati pri tom stavu, što je za srpsku stranu važno jer smatra da ga nema bez tog imenovanja.

Putin, kaže Dodik, poštuje sve narode u BiH, pitao je za poziciju i Hrvata i Bošnjaka i istakao da tragična istorija treba da se prevaziđe na najbolji mogući način uvažavanjem konkretnih, realnih okolnosti na terenu, a ne nekim imaginarnim konceptima života zajednice koji nisu provodivi.

Dodik je veoma zadovoljan današnjim razgovorom sa Putinom, koji je bio pun povjerenja, a tokom susreta razgovarali su o aktuelnoj situaciji BiH, Republici Srpskoj, regionu, o zajedničkim ekonomskim projektima.

“Upoznao sam Putina sa našim viđenjem situacije u BiH. Mogu da kažem da je on veoma upoznat sa detaljima i interesovalo ga je gotovo svako od pitanja mogućeg razvoja političke situacije, ponašanja i rada međunarodnih aktera, statusa Republike Srpske, ustavnih rješenja i kako se razvijaju ekonomski projekti, prije svega zajedničke operacije sa `Zarubežnjeftom` i kako se razvijaju projekti u vezi sa gasom”, prevcizirao je Dodik.

Istakao je da će cijena gasa ostati ista i da će se podržati izgradnja gasovoda, o čemu planira sutra razgovarati i dogovarati sa direktorom “Gasproma” Aleksejom Milerom u Sankt Peterburgu.

Bilo je riječi i o izgradnji rusko-srpskog pravoslavnog hrama u Banjaluci, a Putin je, kaže, izrazio interes da pomogne, dok je posebne pozdrave uputio vladici koji je veoma angažovan na tom projektu. Među temema sastanka bili su i kultura, obrazovanje, o tome da je Republika Srpska kupila tri helikoptera od Ruske Federacije.

Previous articleNije svejedno da li hranu jedete toplu ili hladnu
Next articleOvi znakovi pokazuju da ste pod prevelikim stresom