Home Zdravlje Kada je najbolje izmjeriti temperaturu: Tri doba dana su “kritična”

Kada je najbolje izmjeriti temperaturu: Tri doba dana su “kritična”

393
0
IZVOR: SHUTTERSTOCK/STOKKETE

Kada se mjeri temperatura da bi se dobile najtačnije vrijednosti? Evo šta kažu doktori!

Osjećate se pomalo umorno, mrzovoljno, možda imate bol u zglobovima? U doba korone, ali i zimskih sezonskih virusa, svako od nas će posegnuti za toplomerom da proveri da li ima i povišenu temperaturu kao jedan od glavnih signala da se tijelo bori sa upalom ili infekcijom.

Ali, da li znate da postoje dva doba dana kada ćete dobiti više rezultate od uobičajenih? I obrnuto, u jednom periodu dana dobićete niže rezultate. Doktori se slažu da postoje tri doba dana kada ne bi trebalo mjeriti temperaturu.

Na temperaturu tijela utiču brojni faktori, a prvi među njima je san. Tokom noći naša temperatura opada i najnižu vrijednost ima oko četiri sata ujutru. Dakle, ne mjerite temperaturu čim ustanete već sačekajte malo da se tijelo navikne na “budno stanje”, pa onda uzmite toplomer.

Više vrijednosti dobićete oko pet popodne, kada je naš nivo kortizola, hormona stresa, najviši. Kortizol blago podiže temperaturu tijela pa uzmite to u obzir ako popodne mjerite temperaturu.

I za kraj, temperatura tijela biće blago povišena i nakon pojedenog obroka, pa je nemojte mjeriti čim ustanete od stola.

(MONDO)

Previous articlePročitajte koliko je novozaraženih i preminulih u Srpskoj
Next articlePas ugrizao Banjalučanku za ruku